Seksleven Clinton in onderzoek Whitewater

WASHINGTON, 26 JUNI. Kenneth Starr, die de betrokkenheid van president Clinton bij de Whitewater-affaire onderzoekt, zou recentelijk mensen hebben ondervraagd over het seksleven van de president. Volgens de Washington Post is aan acht agenten die aan Clinton waren toegewezen toen hij nog gouverneur van Arkansas was, onlangs gevraagd om twaalf tot vijftien vrouwen te noemen met wie de president buitenechtelijke relaties heeft gehad.

Starr ontkent, maar volgens een ondergeschikte is het “geheel gepast de omstandigheden van het contact met deze vrouwen te onderzoeken”, omdat ze potentiële getuigen zouden kunnen zijn in een eventuele rechtszaak tegen de president.

Een van de ondervraagden is Roger Perry, een agent van de politie van Arkansas die eerder heeft erkend dat hij voor de toenmalige gouverneur Clinton liaisons regelde met vrouwen. “Ze vroegen me of ik Clinton ooit seks had zien bedrijven. Het antwoord was nee. Ik dacht aanvankelijk dat ze de Whitewater-affaire tot de bodem wilden uitzoeken. Nu vermoed ik dat ze er alleen op uit zijn Clinton te portretteren als rokkenjager.”

Democratische politici hebben verontwaardigd op de onthulling gereageerd. Het Whitewater-onderzoek draait om een omstreden onroerend-goedproject in Arkansas, waarbij de Clintons financieel waren betrokken, en de mogelijkheid dat het Witte Huis deze zaak later in de doofpot heeft trachten te stoppen. Aanhangers van Clinton stellen al langere tijd dat Starr een conservatief is, die bij gebrek aan bewijs het onderzoek tot een lastercampagne tegen Clinton probeert te maken. De Democratische senator John Kerry zei dat de onafhankelijkheid van het onderzoek nu ernstig betwijfeld mag worden. “Ik denk dat dit de grenzen van het betamelijke overschrijdt.”

De onthulling komt twee dagen nadat het Hooggerechtshof bepaalde dat Starr inzage krijgt in de aantekeningen van de gesprekken die Hilary Clinton met de raadslieden van het Witte Huis heeft gevoerd over de Whitewater-affaire.

Starr zou voor de presidentsverkiezingen Clinton ook in verlegenheid hebben gebracht door toegang te eisen tot de privé-vertrekken van het Witte Huis om een doos persoonlijke documenten die op Whitewater betrekking zouden hebben boven water te krijgen. Na onderhandelingen werd overeengekomen dat de vertrekken onderzocht mochten worden in aanwezigheid van twee raadslieden van het Witte Huis. (Reuter, AP)