Rolex voor wereldleiders

ROTTERDAM, 26 JUNI. De Britse premier Tony Blair moest bedanken. Hij mag geen cadeaus accepteren met een waarde van meer dan 300 gulden. Het Rolex Oyster Perpetual Day-Date President heeft in de winkel een prijskaartje van meer dan het honderdvoudige, ruim 30.000 gulden.

De Zwitserse horlogemaker bood vorige week bij de G8-ontmoeting in Denver vijf van de acht aanwezige wereldleiders persoonlijk een 18-karaats gouden klokje aan. De leiders van Italië en Japan krijgen hun exemplaar thuisgestuurd. Blair bedankte, maar volgens Rolex werd hun gift geaccepteerd door Blairs collega's uit Rusland, Duitsland, Canada en Frankrijk.

Nadat de geste van Rolex bekend werd gemaakt in Amerikaanse kranten, kondigden de Duitse kanzler Kohl en de Franse president Chirac gisteren aan dat ze de horloges weer weg zullen geven. Kohl stuurt zijn exemplaar terug naar de gever. Chirac doneert het gevaarte aan een museum in aanbouw, waar zijn cadeaus worden getoond. Premier Kok, als EU-voorzitter bij de top in Denver aanwezig, ontving geen horloge. “Mogelijk omdat hij slechts waarnemer was”, aldus woordvoerder Brouwers.

Rolex zei dat de horloges zijn uitgedeeld in hun campagne om 'succesvolle' mensen te eren. Voor golfer Tiger Woods is zelfs een persoonlijk model gemaakt.