Producenten ruziën over twee Aida's

AMSTERDAM, 26 JUNI. Tussen de producenten Joop van den Ende en Peter Kroone van The Companions is een conflict ontstaan over de voorstelling van Verdi's Aida in de Amsterdam Arena op 27 september. Volgens Kroone, die in januari en februari volgend jaar een reeks van zes Aida-voorstellingen organiseert in de Rotterdamse Ahoy', schaadt de Aida in de Amsterdam Arena de door hem sinds enige jaren in de Rotterdamse Ahoy' opgebouwde traditie van grootschalige operavoorstellingen.

Kroone noemt het “onbegrijpelijk” dat “een gerespecteerd bedrijf als de Reserveerlijn van Van den Ende zich inlaat met een dergelijke productie.”

De Aida die in september in de Amsterdam Arena gaat wordt geproduceerd door Operarama van regisseur en dirigent Giuseppe Raffa, die optreedt met zijn eigen koor en orkest. Het gaat om een grootschaliger versie van de voorstelling die in 1993 in de Amsterdamse Rai werd gegeven. Destijds brak onder het publiek al na de eerste aria een opstand uit, toen er nauwelijks iets bleek te zien, omdat de stoelen grotendeels op een geheel vlakke vloer van de Rai-hal waren opgesteld. Velen vertrokken in de pauze en eisten hun geld terug, wat naderhand ook gebeurde.

Volgens een woordvoerder van Van den Ende Productions, die alleen door de kaartverkoop via de Reserveerlijn met de Amsterdamse voorstelling te maken heeft, zullen er in de Amsterdam Arena nu geen problemen zijn met de zichtlijnen en wordt de enscenering anders opgezet. “De voorstellingen hoeven elkaar niet te bijten”, zegt hij. De eenmalige voorstelling in de Arena kan worden bijgewoond door 40.000 toeschouwers voor prijzen van 75 tot 275 gulden.