Opwindende muziek van een andere planeet

Concert: Man Or Astro-man? Gehoord: 24/6 Nighttown Basement, Rotterdam. Herhaling: 26/6 Vera Groningen, 10/7 Effenaar Eindhoven, 12/7 Zwemdokrock Lummen, 19/7 Melkweg Amsterdam.

“Er is heel wat wetenschap gaande hier, dat begrijpen jullie zeker wel,” zegt Coco, bassist van het viertal Man Or Astro-Man? tegen een geamuseerd toekijkende zaal. Naast de bas bedient hij diverse instrumenten, zoals samplers en een merkwaardige uitvinding die Thererain heet, die passend vreemde geluiden toevoegen aan de grotendeels instrumentale, op jaren zestig-muziek gebaseerde gitaarrock van de groep.

Man Or Astro-man? beweert niet van de aarde afkomstig te zijn, maar uit sector 23-B6-1, ergens in het heelal. Zolang ze gestrand zijn op de aarde - Coco vernietigde met zijn anti-materie-conversie-apparaat per ongeluk hun ruimteschip - verblijven de vier in het Amerikaanse Georgia, en maken ze om de verveling tegen te gaan in hoog tempo albums, tot nu toe al zeven. De muziek is een rauwe variant van de surf- en beat-muziek uit de jaren zestig, zoals onder meer Dick Dale die maakte, met een lichte new wave-invloed erin.

Vooral op het podium komt de groep goed tot zijn recht, zoals dinsdag nog eens in Rotterdam bleek. Had Man Or Astro-man? bij eerdere tournees nog wel eens last van technische moeilijkheden die de vaart eruit haalden, nu bleef het tempo hoog: geluidsfragmenten uit science fiction-films gingen naadloos over in snelle, opwindende nummers, met een hoofdrol voor de in echo en reverb gedrenkte gitaren. De als enige van planeet Q afkomstige gitarist Dexter X, die zo nu en dan overstapt op basgitaar, ziet er spacy uit in zijn wit plastic pak, bassist/wetenschapper Coco is in het oranje, gitarist Starcrunch is geheel in het blauw. Ondanks de opvallende activiteiten van Coco, die op een gegeven moment met een helm met transparente buisjes de zaal in loopt, steelt Starcrunch de show met zijn snel, strak en virtuoos gitaarspel. Licht stuiterend op zijn gespreide benen, lijkt hij wel constant onder stroom te staan;: zijn onwillekeurige schokkende bewegingen zorgen ervoor dat hij nauwelijks een moment op dezelfde plek blijft.

Starcrunch, die een studentikoze bril met dik montuur draagt, zingt ook de schaarse vocale nummers, zoals het mooie Destination Venus. De obsessie met ruimtevaart is ook te zien aan de beelden die op de muur achter het podium geprojecteerd worden, beelden van astronauten en ruimteschepen.

De muziek van Man Or Astro-man? is tamelijk eenvormig: veel nummers zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat is niet erg, want het is enerverend genoeg om niet snel te vervelen. Maar Man Or Astro-man? heeft goed aangevoeld dat het na een uur wel genoeg is. Een toegift werd niet gespeeld. In plaats daarvan werd een zuilvormig apparaat het podium opgerold: de Tesla Coil. Terwijl de gitaren nog nazoemden, werd het publiek op een spectaculaire verrassing getracteerd: uit de bovenkant van het apparaat kwamen heuse bliksemschichten. De wetenschap staat voor niets.

    • Sietse Meijer