Nieuwkomer ICT voor 26 gulden matig verhandeld

AMSTERDAM, 26 JUNI. De aandelen van beursnieuweling ICT zijn vanmiddag voor 26 gulden uitgegeven. Het is de maximumprijs in de eerder bekendgemaakte bandbreedte van 23 tot 26 gulden. Als eerste koers kon vanmiddag om half één 28 gulden worden genoteerd.

AMSTERDAM Van de in totaal 4,2 miljoen aandelen, de helft van het totaal aantal uitstaande stukken van automatiseerder ICT, werden er in de eerste minuten 250.000 verhandeld. De koers daalde in het eerste half uur naar 27,30 gulden. Het concern geeft geen nieuwe aandelen uit. MeesPierson, dat de beursgang begeleidt, spreekt van “zeer grote belangstelling” voor het aandeel. De plaatsing was vele malen overtekend.

De Amsterdamse beurs kon zich vanochtend redelijk staande houden, ondanks de verliezen die Wall Street had laten zien. Het waren de goede presaties van de fondsen Koninklijke Olie en Philips die de beurshandel steunden. De AEX was vanochtend minder dan 25 punten verwijderd van de grens van 900 punten. Later deed de invloed van het lager gesloten Wall Street zich gelden en daalde de beursgraadmeter naar 867,61, een verlies van 3,85 punten.

Koninklijke Olie steeg 3,60 gulden naar 411,50. Het fonds profiteerde van de aankondiging van de olielanden dat de productie omlaag gaat. Ook speelde de aanstaande splitsing van het aandeel weer mee.

Philips boekte 1,30 winst op 141,40 gulden na de presentatie van een nieuwe cd-recorder. Andere fondsen moesten terrein prijsgeven. Zo zakte Baan met twee gulden naar 131,20. Heineken daalde zelfs met 4,10 naar 357,20 gulden en Hagemeyer met 1,70 tot 101,70 gulden.

De handel in de Amerikaanse dollar op de Europese wisselmarkten begon vanochtend met een minieme winst. In Amsterdam was de waarde van de dollar tegen het middaguur opgelopen tot 1,9420 gulden, tegen een slotkoers van 1,9405 gulden gisteren.

De voortdurende stoelendans aan de top van detailhandelsconcern KBB maakt beleggers schichtig. De koers daalde vanochtend 1,70 naar 132,30 gulden. Twee grote beurshandelaren kwamen zelf in de verdrukking na het bericht dat market makers van de optiebeurs met de hoekmansbedrijven willen concurreren. Van der Moolen verloor 6,90 gulden op 147,50 en AOT 2,90 op 64,50 gulden. De voorgenomen koop van pc-maker Commodore had een voorbijgaand gunstig effect op de koers van overnemer Tulip. Van een aanvankelijke winst van twee gulden bleef later op de dag niet meer over dan twee dubbeltjes op 21,50 gulden.

NEW YORK De aandelenmarkt op Wall Street stond gisteren in het teken van heftige koersschommelingen. De belangrijkste beursgraadmeter, de Dow Jones-index, sloot 68,08 punten lager op 7689,98. De bestellingen van duurzame goederen bij de Amerikaanse industrie liepen vorige maand met 0,6 procent terug naar een waarde van 176,1 miljard dollar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest een kleine daling slikken. De Nikkei-index zakte met 54,51 punten tot 20.624,76. In eerste instantie stegen de koersen verder als gevolg van het gisteren bekendgemaakte tankan-rapport van de Japanse centrale bank, waaruit een groot optimisme onder het bedrijfsleven bleek. Later besloten de beleggers winst te nemen, waardoor de koersen naar beneden gingen.