Nieuwe clubkaart in voetbalseizoen 1998-'99

DEN HAAG, 26 JUNI. Wedstrijden in het betaalde voetbal kunnen vanaf het seizoen 1998-1999 uitsluitend worden bezocht door toeschouwers die beschikken over een persoonsgebonden clubkaart. Deze kaart zal waarschijnljk worden voorzien van een pasfoto. De huidige clubcard die nodig is om kaartjes te kunnen kopen, bevat slechts de naam van de kaarthouder en kan in tegenstelling tot de persoonsgebonden clubkaart eenvoudig worden uitgeleend.

Dat bleek gisteren bij overleg over de bestrijding van voetbalvandalisme dat de Tweede Kamer voerde met de ministers Sorgdrager (justitie) en Dijkstal (binnenlandse zaken) en staatssecretaris Terpstra (sport). De discussie laaide eind maart op kort nadat bij gevechten tussen aanhangers van Feyenoord en Ajax bij Beverwijk een supporter van Ajax om het leven was gekomen.

De invoering van de persoonsgebonden clubkaart is een van de maatregelen om het vandalisme in en bij stadions verder in te perken. In augustus, bij het begin van het voetbalseizoen, zal bij vier clubs worden geëxperimenteerd met de nieuwe clubkaart. Aanvankelijk zouden alleen Feyenoord en ADO Den Haag aan de proef meedoen, onlangs hebben Roda JC en FC Den Bosch zich daarbij gevoegd. In het proefseizoen wordt de kaart voorzien van een foto, maar volgens de KNVB kan voor het seizoen '98-'99 afhankelijk van de ervaringen bij de vier clubs ook aan een andere manier van identificatie worden gedacht.

De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met het pakket maatregelen dat het kabinet in april had aangekondigd. Behalve de invoering van een persoonsgebonden clubkaart komen die maatregelen neer op een strengere aanpak van supporters die zich misdragen.

Het kabinet kondigde ook een “actief aanhoudingsbeleid” aan, noodzakelijk geacht “om de angel uit de harde kern voetbalvandalen te trekken”. Supporters zullen vaker worden aangepakt op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. 'Voetbalcriminelen' worden in dat verband gezien als deelnemers aan een criminele organisatie. Vorige week werden bij de Eurotop in Amsterdam ruim 300 mensen gearresteerd op basis van artikel 140. De Kamer zou daar vandaag nog uitgebreid over debatteren.

Als enige waarschuwde het Tweede-Kamerlid P. Rosenmöller (GroenLinks) tegen het inzetten van dit middel. Hij is bang dat er door Justitie te gemakkelijk naar dit instrument zal worden gegrepen en dat onschuldigen door de politie worden aangehouden. Sorgdrager gaf toe dat er fouten kunnen worden gemaakt bij de toepassing van dit wetsartikel, bijvoorbeeld “als iemand de indruk wekt tot die groep te behoren”, maar daar in werkelijkheid geen deel van uitmaakt. Rosenmöller vindt dat de prijs die betaald moet worden om wedstrijden door te kunnen laten gaan, te hoog wordt.

Minister Sorgdrager zei dat de 45 personen die zijn opgepakt na de rellen in Beverwijk niet zijn aangehouden op grond van artikel 140, maar dat hun wel het lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste is gelegd. Na de gevechten in maart werden zij aangehouden wegens onder meer bedreiging, mishandeling, vernieling en bedreiging, aldus de minister. Woensdag zullen de eersten van 12 tot 16 verdachten voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Haarlem moeten verschijnen. Tussen de 20 en 30 personen zullen zich voor de politierechter moeten verantwoorden.

Alle clubs in het betaalde voetbal zullen bij het begin van het nieuwe seizoen beschikken over video-apparatuur waarmee zij in en om het stadion bezoekers in de gaten kunnen houden. Alleen Excelsior, Telstar en Haarlem moeten nog een videocircuit installeren.