Neil Armstrong op de maan

Foto: Om drie minuten voor vier, Nederlandse tijd, in de nacht van 21 juli 1969 zette de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong voet op de maan. Even later werd hij gevolgd door zijn collega Edwin E. Aldrin. Via een op de maanlander gemonteerde camera, konden mondiaal de eerste schreden 'mistig' maar rechtstreeks op de televisie worden gevolgd. Na een verblijf van bijna drie uur op de maan waar een groot aantal bodemmonsters werd genomen was ook het vertrek rechtstreeks te zien.

Een andere bijzondere televisie-gebeurtenis in de jaren zestig maar dan op nationaal niveau was de komst van het tweede Nederlandse net om reclame-tv mogelijk te maken. Op 1 oktober 1964 begon Nederland 2 met 17,5 uur per week. Het moest nog tot 4 april 1988 duren voor het derde Nederlandse televisienet er kwam en tot 2 oktober 1989 voor commerciële televisie (Veronique, later omgedoopt in RTL) in Nederland haar intrede deed. Inmiddels is televisie niet meer uit onze samenleving weg te denken en heeft ruim 97 procent van de Nederlandse huishoudens één of meer toestellen in huis. (Foto-archief NRC/Handelsblad)