Milieupark Ecodrome open in Zwolle; Van oerknal tot consumptiemaatschappij

Ecodrome, Willemsvaart 19, 8019 AB Zwolle. Tel 038-4215050. T/m 31 okt. dagelijks open van 10-17u. Daarna di-zo 10-17u, ma gesloten. Entree: 4-11 jaar ƒ 11. Vanaf 12 jaar ƒ 13,50.

'Eco' is in en een groen imago levert geld op. Dat is niet alleen doorgedrongen tot multinationals die milieuvriendelijker gaan produceren en bij reisorganisaties die de zegeningen preken van het ecotoerisme. Ook pretparken hebben sinds kort de wervende kracht van een milieubewust imago ontdekt.

Zaterdag gaat in Zwolle het Ecodrome open, een educatief themapark over natuur en milieu. De bezoekers kunnen er het skelet van een mammoet opgraven, opgezette holenleeuwen en muskusossen bezichtigen of ronddwalen door thematuinen vol parfum- en schaduwplanten. Pronkstuk is het ecodrome zelf, een futuristisch rond gebouw waar je in elektronisch aangedreven karretjes een ritje kunt maken langs verbeeldingen van de wereldgeschiedenis, van oerknal tot consumptiemaatschappij.

Het Ecodrome profileert zich als “een prettig park met een boodschap”, maar daarmee bedoelt directeur Jaep van Dijk niet dat hij moralistisch met het vingertje zwaait. “We willen mensen laten nadenken over duurzaamheid, maar niet zo zuur dat ze na thuiskomst de auto niet meer durven te starten.” Bezoekers kunnen zowel 's ochtends als 's middags een workshop van een half uur volgen over onderwerpen als natuurlijke verfstoffen en het meten van zure regen. Er zijn rondleidingen door het park en wie nog wat wil napluizen, kan terecht in de studieruimte annex bibliotheek.

Maar ook een meer confronterende boodschap wordt niet geschuwd, zegt Van Dijk als hij een van de drie ervaria binnenstapt - de taartpunten aan de buitenkant van het ecodrome-gebouw, die belangrijke thema's uit de milieudiscussie in beeld brengen, zoals mobiliteit, ozonlaag en duurzaam toerisme. Het licht floept aan en daar liggen spullen die de Algemene Inspectiedienst (AID) de afgelopen maanden op Schiphol in beslag heeft genomen: slagtanden van olifanten, horens van rinocerossen, een wandelstok met een apenschedeltje. “Dit is een tijdelijke tentoonstelling”, legt Van Dijk uit, “we hebben dit in bruikleen van de AID. In deze zaal willen we een dramatisch beeld geven van wat wij in het Westen - terwijl we zulke grote woorden spreken over het milieu - zoal meenemen uit het buitenland.” Hij trekt een jas van wasbeertjesbont aan. “Zo ben ik net een pooier, hè? De mensen nemen echt de gekste dingen mee. Ik heb een keer een man meegemaakt die een opgezette krokodil meenam. Die paste niet in zijn koffer, zodat hij daar een gat in zaagde waar de krokodil uitstak. Hij was nog verbaasd ook toen hij daarmee op Schiphol niet door de douane kwam.”

De financiële bodem onder het Ecodrome was van meet af aan een gevoelig punt. In de wereld van de themaparken dreunt het faillissement van het onlangs weer geopende archeologiepark Archeon - waar Libéma Vrijetijdsparken, initiatiefnemer van het Ecodrome, nog een half jaar lang de mogelijkheden van een doorstart bekeek - nog altijd na. Om herhaling te voorkomen, werd in Zwolle een eerste opzet, die uitging van 225.000 bezoekers per jaar, als niet-realistisch terzijde geschoven. Nu gaat men uit van 100 tot 120.000 bezoekers per jaar. De kosten van een kleine 22 miljoen gulden zijn opgebracht door de overheid, het Zwolse bedrijfsleven en Libéma. Er zijn geen schulden en als het fout gaat, vervalt het Ecodrome aan de gemeente.

Door die sobere financiële opzet is het Ecodrome geen spectaculair park geworden. Er zijn geen achtbaan of andere 'harde attracties', en twintig meter achter de idyllische Verliefdentuin dendert de intercity Amsterdam-Groningen voorbij. Het Ecodrome blijft als educatief uitje voor het hele gezin dicht bij huis, maar juist daarin schuilt soms de verrassing. Wie wist dat er ooit nijlpaarden in de omgeving van Zwolle hebben geleefd?

    • Joris Abeling