Lileikis

VILNIUS, 26 JUNI. Aleksandras Lileikis, de Litouwer die een jaar geleden door de VS werd gedeporteerd wegens de verdenking in de Tweede Wereldoorlog duizenden Litouwse joden de dood in te hebben gestuurd, wordt in staat van beschuldiging gesteld. Maar of hij ook terecht staat hangt af van een medisch onderzoek. Dat heeft procureur-generaal Kazys Pednycia gisteren laten weten.

De nu 89-jarige Lileikis, van 1941 tot 1944 chef van de geheime politie in Vilnius, heeft naar schatting tienduizend Litouwse joden opgespoord en laten vermoorden of uitgeleverd aan de Duitsers. Na de oorlog vluchtte hij naar de VS. In juni vorig jaar werd hij op last van een Amerikaanse rechter naar Litouwen gedeporteerd. In Vilnius is sindsdien weinig haast gemaakt met het onderzoek, hetgeen de Litouwse regering op pijnlijke en bittere verwijten uit het buitenland is komen te staan. (AP)