Kinderagenda

Wedstrijd Openbaar Vervoer in 2050

Ga je in 2050 met de trein naar je werk of neem je even een vliegende schotel? Het Nederlands Spoorwegmuseum bestaat dit jaar 70 jaar en heeft daarom een wedstrijd uitgeschreven met als thema: 'Hoe ziet het openbaar vervoer eruit als jij 70 jaar bent?' Zeventig jaar geleden reden er stoomtreinen en dieseltreinen, in 1997 zijn de stoomlocomotieven verdwenen en rijden er nog nauwelijks dieseltreinen. De TGV en de Thalys zijn de modernste treinen die er nu rijden, in Japan rijden de snelste treinen ter wereld, maar wellicht worden er in de toekomst nog andere snelheidsrecords gebroken. Het Nederlands Spoorwegmuseum looft diverse prijzen uit voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die door middel van een tekening, verhaal, plak- of knutselwerk kunnen verbeelden hoe het openbaar vervoer eruit zal zien als zij 70 jaar oud zijn. De inzending sluit op 1 nov 1997.

*Wedstrijd 70 jaar, Nederlands Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW Utrecht, inl 030-2306206

Ontdekkingstocht voor kinderen

Met behulp van een verrekijker speuren naar een roofvogel in de lucht? Of met een loep op zoek naar 'enge beestjes'? Of met een stethoscoop luisteren naar de sapstroom van een boom? Dat kan tijdens de natuurontdekkingstocht voor gezinnen met kinderen van 7 tot 13 jaar die in de omgeving van Doetinchem is uitgezet. Tijdens een bewegwijzerde route moeten allerlei opdrachten worden uitgevoerd om de bomen, planten en dieren in het Achterhoekse landschap te leren kennen. De attributen (touwen, potjes, stethoscoop, verrekijker), informatiekaarten en boekjes die daarvoor nodig zijn, zitten verpakt in een speciale fietstas die te huur is bij de VVV in Doetinchem.

*Natuurontdekkingstocht voor kinderen, verkrijgbaar bij VVV Doetinchem ma t/m vr 9-17u30, za 9-16u, fietsroute ƒ 2,50, huur tas ƒ 12,50 per stuk (legitimatie verplicht), Walmolen, IJsselkade 30, Doetinchem, reserveren aanbevolen, inl 0314-323355.

P.C. Hooft

De man die het Muiderslot zo beroemd heeft gemaakt was de dichter en schrijver Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1647). In 1609 werd P.C. Hooft benoemd tot drost van Muiden en baljuw van Gooiland. Dat is zoiets als burgemeester en rechter. In de zomer woonde hij altijd op het Muiderslot. Daar kwamen dan ook zijn vrienden op bezoek en die namen weer hun kinderen mee. Ze plukten aardbeien, perziken en pruimen uit eigen tuin, er werd muziek gemaakt en de vrienden lazen elkaar gedichten voor. Het is dit jaar 350 geleden dat P.C. Hooft doodging en daarom nodigt het Muiderslot 30 jonge (P.C.) Hooftjes uit. Is Hooft je achternaam en ben je tussen de 6 en 12 jaar? Schrijf dan een mooi, gek, verdrietig, leuk of grappig gedicht. Waarover mag je zelf weten. Stuur het gedicht met een klein briefje met je naam, adres en een kopie van je geboortekaartje naar de Stichting Rijksmuseum Muiderslot, Postbus 33, 1398 ZG Muiden. Op 6 september mogen de 30 P.C. Hooftjes dan op bezoek in het Muiderslot, waar allerlei leuke spelletjes binnen en buiten in de tuin zijn georganiseerd.

Goud

Hoog boven alles uit, zelfs nog hoger dan de wolken is een troon. En op die troon zit een koning. Hij is de machtigste man van de hele wereld, maar de koning mist iets.......een koningin. Frans Malschaert van Theater Sirkel speelt voor kinderen van 6 tot 12 jaar (èn volwassenen) Goud dat is gebaseerd op het sprookje Repelsteeltje op woensdag 2 juli om 15u in een circustent naast Hotel New York op de Wilhelminapier in Rotterdam.

*In de circustent van Wilhelmina's Zomers wordt op 2 juli om 15u voor kinderen van 6 tot 12 jaar Goud gespeeld door Frans Malschaert. Toegang gratis.

Roofridder Muis

Toen Eric de Koning (geboren in 1966) klein was, wilde hij maar twee dingen: ridder worden of krokodil. Een boek over een ridder heeft hij al geschreven en het verhaal over de krokodil volgt misschien nog. Uit zijn boek 'Roofridder Muis' leest Eric de Koning voor op zaterdag 28 juni van 15 tot 16u voor kinderen vanaf 7 jaar in de kinderboekenwinkel Helden & Boeven aan de Nieuwmarkt 11, Amsterdam (tegenover de Waag).

Van huis tot honden- trainmachine

De leerlingen van basisschool 'De Masten' uit Rosmalen hebben hun school helemaal veranderd. De hoofdingang in het schoolgebouw is een zandpad geworden en van de gymnastiekzaal is een huis gemaakt. Samen met een werkgroep van de Technische Universiteit in Eindhoven zijn de huizen die door de leerlingen zijn getekend op video gezet en daar is een vitual reality-rondleiding door de huizen van gemaakt.

Op dezelfde universiteit hebben de leerlingen ook maquettes van hun ontwerp mogen maken. Ook zijn op de school nog schilderijen te zien voor het project 'Een heel groot bed' over de manier waarop kinderen de slaap verbeelden. Er zijn tekeningen en ontwerpen van oudere leerlingen voor een honderntrainmachine en zelfs de grondwaterstand op het schoolplein kan worden gemeten.

*Van 27 juni t/m 11 juli elke schooldag van 9-12u en van 13u30-15u in basisschool De Masten, Sint Jozefstraat 1, Maliskamp bij Rosmalen. Inl 073-5212005.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.