Kans op baan wisselt per hogeschool

ROTTERDAM, 26 JUNI. Studenten die hun HBO-diploma op de ene hogeschool hebben behaald, vinden sneller een baan dan studenten die in dezelfde studierichting zijn afgestudeerd aan een andere hogeschool.

Dit blijkt uit een vergelijking van het arbeidsmarkt 'rendement' tussen zo'n 50 hogescholen (75 procent), die is opgenomen in de jaarlijkse HBO-monitor. Het is de eerste keer dat het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) dit 'extern rendement' van hogescholen heeft vergeleken. Aan de monitor-enquête hebben 16.000 studenten meegedaan die in 1995 afstudeerden.

Op de ene hogeschool krijgt bijvoorbeeld 90 procent van de studenten met een HTS-diploma binnen drie maanden een baan en op een andere hogeschool komt 85 procent van de studenten zo snel aan werk. De cijfers zijn gecorrigeerd naar de economische ontwikkeling in de betreffende regio's en naar het niveau van de studenten die waren begonnen aan de studies: mannelijke, autochtone HBO-ers met een VWO-diploma, vinden doorgaans sneller een baan dan bijvoorbeeld vrouwelijke, allochtone studenten met een Havo-diploma. Volgens het ROA toont het verschil aan dat er verschil is in organisatie en kwaliteit tussen hogescholen. Verder valt op dat de werkloosheid onder pas afgestudeerde HBO-ers “sterk is gedaald” van 20 procent tijdens de economische recessie tussen 1992 en 1994 tot gemiddeld 12 procent in 1995. Het ROA schrijft dit toe aan de “aantrekkende economie” en de toenemende vraag naar hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt. Koplopers zijn afgestudeerde HBO-ers met een economische of gezondheidsopleiding: gemiddeld blijft slechts 8 procent van die studenten na afronding van zijn studie langer dan drie maanden werkloos. Tien procent van de technische studenten doet er meer dan drie maanden over een baan te vinden, terwijl 29 procent van de studenten met een kunstopleiding langer dan drie maanden werkloos is. Technische en economische studenten krijgen sneller een vaste aanstelling dan de overige studenten; ze verdienen ook meer.

Het aantal HBO-ers dat verder studeert aan de universiteit is afgenomen van 17 procent tot 13 procent, volgens het ROA komt dat omdat zij tijdens de recessie “liever studeerde dan werkloos werden.”