IJle lucht helpt voetballers Bolivia aan overwinning

ROTTERDAM, 26 JUNI. Bolivia heeft zich gisteren geplaatst voor de finale om het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap. In de Boliviaanse hoofdstad La Paz, op 3.600 meter boven zeeniveau, versloeg de ploeg vannacht in de eerste halve finale Mexico met 3-1. Zondag wordt in de Boliviaanse stad Oruro, op 4.000 meter boven zeeniveau, de finale gespeeld.

Voetballen op grote hoogte wordt naast het thuisvoordeel beschouwd als een gunstige omstandigheid voor de spelers van het organiserende land Bolivia. Ze zijn immers niet anders gewend. Dat vergroot de kans dat Bolivia ook zondag de finale wint. Zelfs tegen de grote favoriet Brazilië, dat zich komende nacht naar alle waarschijnlijkheid in Santa Cruz tegen Peru kwalificeert.

Bijna alles en bijna iedereen lijkt mee te werken om Bolivia voor het eerst sinds 1963 weer aan de Copa America te helpen. In La Paz werd althans vannacht de indruk gewekt dat de Bolivianen niet in de finale mogen ontbreken. Het chaotische duel was een zeer hard gevecht waarin twee Mexicaanse spelers (Suarez in de 45ste minuut en Sanchez in de 75ste minuut na twee geel kaarten) door de Paragayaanse scheidsrechter Gonzalez van het veld werden gestuurd. De wedstrijd moest na 26 minuten bijna tien minuten worden stilgelegd omdat de Mexicanen fel protesteerden tegen het toekennen van een Boliviaans doelpunt.

De Servische trainer van Mexico, Milutinovic, Mexicaanse officials en reservespelers renden het veld op nadat de scheidsrechter het doelpunt aan Bolivia had toegekend. In hun kielzog volgde een peloton van de Boliviaanse oproerpolitie in een poging de vechtende partijen te scheiden. Tv-beelden wezen later uit dat scheidsrechter Gonzalez de juiste beslissing had genomen en Bolivia terecht het doelpunt had toegekend. De vrije trap van Erwin Sanchez raakte de onderkant van de lat en sprong daarna het veld weer in. Volgens de scheidsrechter had de bal de doellijn gepasseerd en kende hij daarom het doelpunt toe.

Het doelpunt betekende de Boliviaanse gelijkmaker. Mexico was na vier minuten op voorsprong gekomen door een doelpunt van Ramirez. Ook de tweede treffer van Bolivia werd aangevochten. De vrije trap, waaruit Bolivia vlak voor rust een voorsprong nam, werd niet terecht gegeven. Het was bovendien een zeer fortuinlijk doelpunt. De vrije trap van Etcheverry trof doel via het lichaam van Castillo, die niet naar de bal keek. De Mexicaanse aanvoerder Suarez reageerde vervolgens zijn frustraties af op een Boliviaanse aanvaller en kreeg net voor de pauze zijn tweede gele kaart.

Daarmee stond Bolivia tegen de verhouding in bij de rust op voorsprong (2-1). Mexico speelde beter, combineerde geraffineerder, maar verzuimde fraaie kansen te benutten. Na de pauze speelde duidelijk het hoogteverschil mee. De Mexicanen, die pas enkele uren voor de aftrap in La Paz arriveerden, hapten naar adem in de ijle lucht.

Met tien tegen elf spelers stond Mexico in de tweede helft voor een vrijwel onmogelijke taak. Een kwartier voor het einde besliste Moreno de strijd (3-1). Bij zijn actie werd hij geblesseerd door de Mexicaan Sanchez, die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg. Moreno moest per brancard het veld verlaten.

De Mexicaanse trainer, Milutinovic, die evenals zijn collega van Bolivia, Lopez, wegens herhaalde aanmerkingen op de leiding naar de tribune werd verwezen, toonde zich trots op zijn spelers. “De spelers hebben laten zien dat zij onder alle omstandigheden en overal goed kunnen voetballen. In deze sfeer en op deze grote hoogte waren wij in het nadeel. In Mexico zijn we gewend op een hoogte van 2.600 meter te voetballen. Hier speelden we op 3.600 meter. In Mexico is de lucht vervuild en spelen we eigenlijk voortdurend in de mist. Hier is de lucht zuiver. We hebben lang op grote hoogten getraind, maar kennelijk was het niet voldoende om Bolivia in eigen huis te verslaan.”