Hosta-beurs in Rotterdam; Met dank aan botanicus Von Siebold

Diana Grenfell: Hosta's. Gids voor liefhebbers en vakmensen. Uitg. Schuyt & Co, Haarlem 1997, ƒ 49,50.

Nederlandse Hosta-vereniging, secretariaat mw M.T. van der Poel-Nieuwesteeg, Valkenburgerlaan 64, 2771 DA Boskoop.

Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam, 010-2330166. Ma t/m vr 9-17u, za/zo (april t/m okt.) van 10-16u. Entree ƒ 5. Op zo 29 juni Hosta-dag.

Op diverse tuinevenementen zal de hosta volop aandacht krijgen, zoals bij het Florafestijn in Nijkerk van 24 juli tot 7 aug. en bij Fleurig '97 op landgoed Kernhem in Ede van 31 juli tot en met 14 aug.

Waren er in de jaren '60 zo'n dertig verschillende hosta's te koop, tegenwoordig zijn er in Nederland meer dan tweehonderd te verkrijgen. Gert Fortgens, hortulanus van arboretum Trompenburg en voorzitter van de Nederlandse Hosta-vereniging, schat dat door verzamelaars en veredelaars meer dan tweeduizend selecties van deze plant zijn ontwikkeld. Deze variatie is verkregen door selectie op bontbladigheid, kruisingsprogramma's en introductie van nieuwe soorten uit voornamelijk Korea, China en Japan.

De hosta, behorend tot de lelie-achtigen, is zeer populair: niet duur, past zich makkelijk aan, verdraagt schaduw en laat zich eenvoudig vermeerderen. De vereniging van vaste-plantenkwekers en Plant Publicity Holland hebben 1997 tot het 'Jaar van de Hosta' uitgeroepen, terwijl de hosta in juni ook nog eens plant van de maand is.

De eerste beschrijving van deze oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstige sierplant dateert uit 1712. De Duitse dokter-botanicus Engelbert Kaempfer (1651-1716), gevestigd op de VOC-handelspost Desjima, maakte twee tekeningen van de in het Westen toen nog onbekende plant. Eind 18de eeuw stuurde de Franse consul te Macao zaden van de Hosta plantaginea naar de Jardin des Plantes in Parijs. Omstreeks 1830 bereikten de eerste planten Europa. Deze werden uit Japan verzonden door de Duitse plantkundige Ph.F.B. von Siebold (1796-1866) die eveneens vanuit Desjima zijn onderzoekingen deed. Toen Von Siebold na zijn terugkeer in Leiden een eigen kwekerij opzette, plaatste hij daar ook enkele hosta's, waaronder H. sieboldiana. Deze planten zijn beschreven in de Flora Japonica, een monumentale uitgave die Von Siebold samen met botanicus Zuccarini verzorgde. Het werk droeg in niet geringe mate bij aan Von Siebolds reputatie als Japan-deskundige. Maar ook aan zijn bedroevende financiële situatie. Want hoewel er tegenwoordig een kostbaar en zeldzaam exemplaar van de Flora Japonica in de kluis van het Rijksherbarium in Leiden ligt, was het in Von Siebolds tijd een onverkoopbaar standaardwerk.

Zondag 29 juni kunnen liefhebbers van hosta's en professionals hun hart ophalen in het Rotterdamse arboretum Trompenburg, waar al sinds 1993 een uitgebreide collectie hosta's te bezichtigen valt. Er is een hosta-ruilbeurs waar vele varianten met afwijkende bladvormen en -kleuren te verkrijgen zijn. Uiteraard zijn er die dag vele soorten te koop en worden er rondleidingen en lezingen met dia's gehouden. Er is ook een minicursus bloemschikken met hosta's, een demonstratie verpotten en een hosta-quiz.

    • Gervaise Coebergh