Hashimoto 'buigt' voor slachtoffers

DEN HAAG, 26 JUNI. De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, “buigt nederig” voor de slachtoffers van het Japanse optreden in de Tweede Wereldoorlog. Op een persconferentie met EU-voorzitter premier Kok, na de Europees-Japanse Top, zei hij gisteren: “Ik aanvaard nederig het feit dat Japan in het verleden dingen heeft gedaan die hebben geleid tot verlies en verdriet, ook van mensen in uw land.”

Hashimoto, die 's middags een krans legde bij het Indische Monument in Den Haag, bracht in herinnering dat hij een van de opstellers is van de verklaring die zijn regering in 1995 heeft uitgegeven over de rol van Japan in de oorlog. Hij hoopt dat slachtoffers zulke Japanse spijtbetuigingen willen aanvaarden, “maar dat is aan hen”. Japan is bereid te spreken over de internationale verplichtingen die voortvloeien uit deze “ongelukkige fase”, zei hij, terwijl het in Nederland via zijn ambassade wil doorgaan met gesprekken met slachtoffers en hun nabestaanden. De belangstelling voor het bezoek van Hashimoto was bescheiden. Zijn korte persconferentie met Kok, die bestond uit een vooraf uitgereikte gemeenschappelijke schriftelijke verklaring en drie vragen, werd vooral door meegereisde Japanse journalisten bezocht. Aan het Binnenhof hield de Stichting Japanse Ereschulden een kleine demonstratie, de Japanse premier liet het tot teleurstelling van de stichting over aan zijn ambassadeur om een petitie aan te nemen. De zwaarbewaakte kranslegging bij het Indische Monument bleek 's middags maar een goede hand vol belangstellenden te trekken. Incidenten als in 1991, toen een door de toenmalige Japanse premier Kaifu neergelegde krans in het water werd gegooid en premier Lubbers door een ei werd getroffen, deden zich niet voor.

Premier Kok zei dat de EU zich zorgen maakt over het sterk oplopen dit jaar van het handelstekort met Japan. Hij voelde zich “uitgedaagd” door Hashimoto's verzekering dat zijn land wil doorgaan met het wegnemen van drempels voor buitenlandse investeerders.