Gazprom betaalt achterstallige belasting

ROTTERDAM, 26 JUNI. Gazprom, het nationale Russische aardgasbedrijf, heeft de laatste weken al zijn achterstallige belastingschuld en verplichtingen aan het staatspensioenfonds tot een totaal van 14,5 biljoen roebel (46,5 miljard gulden) afbetaald.

Dit heeft de president-directeur van Gazprom, Rem Viakhirev, gisteren verklaard tegenover het Russische persbureau Interfax. Gazprom moest extra leningen afsluiten om aan die verplichtingen te voldoen. Twee consortia van banken, geleid door Crédit Lyonnais en Kleinwort Benson en ABN Amro en Goldman Sachs hebben daarvoor gezorgd. De Russische vice-premier Boris Nemtsov eiste vorige maand voldoening van de schulden, omdat hij het geld dringen nodig heeft voor de betaling van pensioenen en salarissen van ambtenaren. Tevens dwong hij Gazprom tot een ingrijpende reorganisatie en verlaging van kosten. Daartegenover verplichtte hij zich ervoor te zorgen dat staatbedrijven hun schulden aan Gazprom voldoen.