FILMS

ALL STARS Jean van de Velde's met veel vaart gefilmde tragikomedie over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens (Antonie Kamerling, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller, Raymi Sambo, Thomas Acda, Kasper van Kooten) maken voorafgaand aan hun 500ste competitiewedstrijd de balans op van hun leven en vriendschap. Ook met goede rollen van Isa Hoes en Frits Lambrechts. In meer dan 52 theaters.

BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA In hun eerste speelfilm verruilen Beavis en Butt-head, de getekende pubers van muziekzender MTV, de tv voor een reis door het ganse land. Stupidity rules over iedereen, van de jaren vijftig veteraan die Eisenhower aanbidt tot de jaren zeventig leraar die het lied 'Lesbian Seagull' zingt - met de stem van Engelbert Humperdinck. In meer dan 8 theaters.

BIG NIGHT Bescheiden regiedebuut van Stanley Tucci en Campbell Scott over de kunst van het koken en het eeuwige gevecht tussen goede smaak en lucratief vulgair vertoon. In de hoop dat de aanwezigheid van zanger Louis Prima hun Italiaanse restaurant de broodnodige publiciteit zal verschaffen, bereiden de gebroeders Pilaggi een feestmaal voor van tweeëntwintig gerechten, die de toeschouwer het water in de mond doen lopen. Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Kriterion Theater/ Studio K. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Maastricht: Lumière.

DONNIE BRASCO Op ware gebeurtenissen geïnspireerde, door de Brit Mike Newell geregisseerde, onwaarschijnlijk fascinerende film in het mafia-genre over een FBI-infiltrant in de lagere regionen van de georganiseerde misdaad. Tot de naakte kern teruggebracht conflict tussen loyaliteit en verraad krijgt reliëf in formidabele hoofdrollen van Johnny Depp als de spion en Al Pacino als zijn niets vermoedende beschermheer en vaderfiguur. In meer dan 8 theaters.

KOLJA (KOLYA) De Tsjechische regisseur Jan Sverák verfilmde niet zonder verdienste het bitterzoete scenario van zijn vader, die zelf de hoofdrol speelt van een om politieke redenen ontslagen cellist. Aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie ontdekt hij door de zorg voor een vijfjarig Russisch jongetje dat hij zijn lot in eigen hand moet nemen. Amsterdam: Cinecenter. Apeldoorn: Gigant. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Delft: Filmhuis Lumen. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: 't Hoogt.

LADY EN DE VAGEBOND Disneyklassieker uit 1955 over een deftige cocker spaniël en een zwerfhond die een baby redden en verliefd worden, bevat de meest romantische liefdesscène uit Disney's dierenfilms. De honden slurpen samen spaghetti. In het origineel zingt Peggy Lee. In 88 theaters.

LONE STAR Complex panorama over etnische spanningen van John Sayles, aan de hand van een whodunnit, waarin de moord op een corrupte, racistische sheriff wordt onderzocht. Na de vondst van zijn stoffelijke resten, die al veertig jaar in de woestijn begraven lagen, blijkt de rijkgeschakeerde bevolking van een plaatsje in het zuiden van Texas gebukt te gaan onder het onvermogen van het verleden los te komen. In Amsterdam: Alfa.

A MOMENT OF INNOCENCE De reconstructie van de aanslag die de Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf in 1975 als islamitisch revolutionair op een politieman pleegde, werd een strak gestructureerde wirwar van heden en verleden, verzinsels en werkelijkheid, herinnering en ambitie. Over politiek wordt niet gepraat, maar Makhmalbaf laat wel ruimte voor verschillende perspectieven, door ook de politieman zijn versie van de gebeurtenis te laten herbeleven. Amsterdam: theater Desmet. Breda: Chassée Cinema's. Utrecht: 't Hoogt.

NELLY ET MONSIEUR ARNAUD In Claude Sautets film over een oude, gepensioneerde rechter (Michel Serrault) die een 25-jarige Parisienne (Emmanuelle Béart) in dienst neemt om zijn mémoires uit te tikken, gaat het niet zozeer om verhevigde emotionele stadia als wel om het gebied dat daar tussen ligt. Intuïtie en zelfrespect verhinderen dat de groeiende intimiteit tussen de hoofdpersonen ooit wordt uitgesproken in deze glasheldere, superieure observatie. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa. Rotterdam: Lantaren/ Venster.

NORTH BY NORTHWEST Geraffineerde en geestige thriller, kenmerkend voor Alfred Hitchcock op het hoogtepunt van zijn carrière (1959). Cary Grant verliest zijn identiteit en raakt op een onvrijwillige reis steeds dieper verstrikt in een web van spionageverwikkelingen. In Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt.

LA PROMESSE Derde, schijnbaar eenvoudige speelfilm van de Luikse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne schetst een realistisch beeld van gesjacher met illegale buitenlanders in de verkommerde fabrieksstad Seraing. Vijftienjarige leerling-automonteur komt tegenover zijn vader te staan in dilemma over de morele grenzen van de uitbuiting. Authentieke quasi-documentaire cinema van hoog niveau. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassée Cinema's. Leeuwarden: Harmonie.

EN VERDER Breaking the Waves, Amsterdam: Desmet. Maastricht: Lumière. Utrecht: 't Hoogt; Buenos Aires Vice Versa Amersfoort: De Lieve Vrouw. Nijmegen: Cinemariënburg. Zutphen: Luxor; Conte d'été Amsterdam: Rialto en het Nederlands Filmmuseum. Utrecht: 't Hoogt; Crash Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: 'Concerthuis'. Zwolle: Het Fraterhuis; Everyone says I love you Amsterdam: Cinecenter. Maastricht: Lumière. Wageningen: Molenstraattheater; Fargo Amsterdam: The Movies; Hufters en Hofdames Amsterdam: The Movies. Utrecht: City Theater / Movies; La Seconda Volta Tilburg: Louis. Zwolle: Het Fraterhuis. Middelburg: Cinema Middelburg; Shakespeare's Romeo & Juliet Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Tilburg: Filmtheater Louis. Utrecht: City Theater / Movies. Winschoten: Hollywood; Shine Arnhem: Filmhuis Arnhem. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies. Helmond: Filmhuis Helmond; When we were Kings, Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter.