Deel Deutsche Telekom wordt sneller verkocht

FRANKFURT, 26 JUNI. De Duitse regering gaat eerder dan gepland opnieuw een deel van Deutsche Telekom afstoten. De stap is nodig om te kunnen voldoen aan de begrotingsnorm voor de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Deutsche Telekom maakte vanmorgen bekend dat over de versnelde afstoot van aandelen overeenstemming is bereikt met de regering in Bonn.

Vorige maand maakte minister Waigel van Financiën al bekend dat hij versneld aandelen van Deutsche Telekom wilde afstoten, ofschoon dat wettelijk niet mogelijk was voor het jaar 2000. Zijn mededeling leidde tot een forse koersval. Afgelopen november ging Deutsche Telekom naar de beurs. De Duitse overheid behield driekwart van de aandelen.

Van het nu nog resterende overheidsbelang gaat dit jaar en volgend jaar in totaal ongeveer 25 procent naar de Kreditanstalt für Wiederaufbau, een overheidsfonds waaruit de opbouw van de voormalige DDR wordt bekostigd.

Deze instelling mag de aandelen doorschuiven naar strategische investeerders, dat wil zeggen partners in de telecom-industrie. De resterende aandelen mogen niet voor het jaar 2000 op de markt worden gebracht. De regeling is volgens de bekendmaking van Deutsche Telekom “geheel in overeenstemming” met het prospectus en de wettelijke afspraken.

“Op deze manier geeft de staat zijn meerderheid in Deutsche Telekom eerder dan gepland op en biedt de onderneming grotere flexibiliteit zich te ontwikkelen tot een speler op de wereldmarkt,” aldus topman Ron Sommer vanmorgen in Frankfurt.

De versnelling van de gedeeltelijke privatisering is nodig om Duitsland te laten voldoen aan de eisen voor de Economische en Monetaire Unie. Nu er meer geld in het opbouwfonds vloeit, heeft minister Waigel meer armslag gekregen om het begrotingstekort te verkleinen.

Volgens regeringskringen in Bonn kan de versnelde afstoot van de aandelen 25 miljard mark opleveren. (Reuter)