Cafe; De allerhipste der hippe strandtenten

Solaris, Bloemendaal aan Zee, tussen strandtent Woodstock en Zomer. tel. 0900-9321

Een meisje met in laagjes geknipt haar loopt op een grijze zondagnamiddag in een strak lichtblauw T-shirtje, een smalle heupbroek met wijde pijpen, daaroverheen een vestje met langwerpige ruiten en een lila Jackie O'-bril op, langs het strand van Bloemendaal aan Zee. Zou zij ook...?

Ja. Alle hippe mensen in Bloemendaal aan Zee zijn op weg naar nog maar eén tent: Royal Club Solaris, de allerhipste der hippe strandtenten. Als je 0900-9321 draait (22 cent per min.), zegt een mannenstem met op de achtergrond het geluid van zee en meeuwen: “Welcome to World Club Solaris”. Je kunt vervolgens kiezen uit informatie over de muziekavonden op zondag, de culinaire avonden op woensdag en de 'kunstzinnige avonden' op vrijdag, die tot 31 augustus worden gehouden. “This is your guide for the Royal Club Solaris-Experience”, zegt de donkere stem.

Het meisje met de lila Jackie O'-bril blijkt de disc-jockey te zijn, die, als er geen live-muziek is, easy tune draait. Het oogt bij Solaris allemaal wat frisser dan in het rovershol bij de buren, de sterk in de jaren zestig verankerde strandtent Woodstock. Op de deur hangen daar vergeelde krantenknipsels over dreigende sluiting wegens klachten van omwonenden, buiten liggen mensen in een slaapzak wazig voor zich uit te staren.

Nee, dan Solaris. Het kanariegele plafond met turquoise ventilatoren, de paarse muren en de koekoeksklokken brengen je al meteen in een vrolijke ABBA-stemming. Het is wel sixties bij Solaris, maar de jongelui nemen er frisdrank in plaats van drugs. Toch is het niet allemaal onschuld. De bezoekers en de exploitanten van de strandtent hebben wel degelijk second thoughts over zichzelf - of althans: over hun uitstraling. Een verschil met gelegenheden als Tijn Akersloot te Zandvoort, waar de grootste borsten, de duurste auto's en de breedste borstkassen de dienst uitmaken, is dat bij Solaris juist de lulligheid - zij het in bestudeerde en gestileerde vorm - de toon aangeeft. Geen Levi's, wel Wranglers. Geen Nike, wel Adidas. Draag een golfbroek. Was je haar. Draag een baseball-pet. Jongens met smalle schoudertjes: jullie hebben bestaansrecht, als jullie tenminste je haar in het bloempot-model dragen en een felkleurige blouse dragen met puntkraag. Voor meisjes geldt het Duffe Tutje als role model: sluik lang haar, T-shirtje zónder bh, laat staan push up, weinig make up en een tweedehands ribfluwelen broek waarin billen naar beneden hangen. Het statement van deze stijl is dat ook de nerds onder ons mensen zijn, dat het geen schande is om een nerd te zijn, nee dat het juist vreselijk cool is om een nerd te zijn. Mooie meisjes vermomd als Duf Tutje zijn de koninginnen van het bal bij Solaris.

Een sympathieke bijkomstigheid van de 'dictatuur' van de lulligheid is dat zij vrijwel elke andere stijl tolereert. De kok, Ricardo van Ede, heeft zich bijvoorbeeld van top tot teen getatoeëerd, in zijn oren hangen eigenaardige ringen die lijken op rolletjes plakband. Er lopen beachboys van het type Californische surfer rond bij Solaris, maar er kan ook een eenzame, grijze wandelaarster binnenkomen met een knickebocker aan en een ladder in haar kous.

De bezoeker van Solaris is maatschappij-kritisch, maar kent geen ideologie. De houding is vooral: niet willen zijn zoals 'de anderen'. De Californische surf-jongen met halflang haar achter de bar draagt een T-shirt met het logo van de Burger King, waarbij King is vervangen door LUL.

Die avond zitten we aan een tafeltje bij het raam uit te kijken over zee en kunnen we kiezen uit een groene salade met tomaat, croutons en pijnboompitten (14,50), Caesar Salad (14,50), Vitello Tonnato met ruccola (16,50) of pompoensoep (6,50). Wij nemen Vitello Tonnato en Caesar Salad. Het kalfje is wat verdronken in zijn (iets te zoute) saus, maar de Caesar Salad is goed klassiek klaargemaakt met verse parmezaanse kaas, een mooie dressing en croutons. Daarna nemen we gebakken zalm die knapperig is van buiten en zacht van binnen. Gelukkig géén saus. We proberen ook de hamburger; een prettig strandgerecht als het goed vlees is, en dat is het. Ook over de dunne frietjes zijn we tevreden. Onze nagerechten zijn een mierzoete warme tarte tatin (6,-) en chocolademousse met kleine stukjes chocola erin (4,50). De gerechten wisselen dagelijks, op woensdagen komen er gastkoks uit het buitenland en er zijn ook culinaire thema-avonden zoals de jaren zestig avond: dan worden Russische eieren en Oosterse gerechten klaargemaakt.

    • Daniela Hooghiemstra