Bern akkoord met procedure nazi-geld

BERN/ZÜRICH, 26 JUNI. Zwitserland heeft ingestemd met een procedure voor de teruggave van banktegoeden van slachtoffers van de holocaust en hun erfgenamen. In een verklaring stellen Zwitserse banken dat de procedure gericht is “op snelle en definitieve resultaten die recht doen aan alle eisers”.

Voor 23 juli zullen Zwitserse banken een lijst publiceren van alle slapende rekeningen die voor 1945 zijn geopend. De lijst zal via Internet en andere internationale media worden verspreid. Een onafhankelijke, internationale commissie onder leiding van oud-president van de Amerikaanse Centrale Bank, Paul Volcker, heeft alle Zwitserse banken opgeroepen voor 7 juli een lijst beschikbaar te hebben van alle slapende buitenlandse rekeningen uit de nazi-tijd.

Een tweede lijst, met slapende rekeningen op naam van Zwitsers, moet voor 15 september in het bezit zijn van de commissie-Volcker. Die lijst is bedoeld om joodse rekeningen te vinden die door tussenkomst van anderen zijn geopend. De claims die op publicatie van de lijsten zullen volgen, worden onderzocht door een onafhankelijke internationale commissie onder Zwitsers voorzitterschap.

De Zwitserse regering heeft gisteren in het parlement een voorstel ingediend om de Nationale Bank een bedrag van 100 miljoen Zwitserse franken (ca. 130 miljoen gulden) te laten storten in het fonds dat banken en bedrijven hebben opgericht ter compensatie van Holocaustslachtoffers. Het fonds staat los van het grote solidariteitsfonds van 7 miljard franken dat moet worden gefinancierd uit een opwaardering van de Zwitserse goudvoorraad. Over dit fonds zijn de meningen in Zwitserland zeer verdeeld. Een recente enquête wees uit dat nauwelijks de helft van de Zwitsers voorstander is van zo'n fonds. Steun van de bevolking is noodzakelijk, omdat die zich er in een referendum over moet uitspreken. (AP, AFP, Reuter)