Atleet Johnson lijdt eerste nederlaag op 400 meter sinds 1989

ROTTERDAM, 26 JUNI. Tweevoudig olympisch kampioen Michael Johnson heeft voor het eerst sinds 1989 een nederlaag geleden op de 400 meter. Hij bleef liefst 56 wedstrijden ongeslagen. Bij de Grand Prix in Parijs werd de Amerikaan gisteren vijfde. Vanochtend vroeg zegde Johnson af voor de Grand Prix in Sheffield, die zondag wordt gehouden.

Johnson maakte in de Franse hoofdstad zijn rentree na een afwezigheid van bijna een maand. Hij was in het duel over 150 meter en om twee miljoen gulden tegen Donovan Bailey geblesseerd geraakt aan zijn dijbeen. Daar is hij nu volledig van hersteld. Johnson nam in Parijs ook snel de leiding, maar werd nog voor de laatste bocht ingehaald. Zijn landgenoot Pettigrew won in 44,88 seconden, Johnson liep 45,76.

“De snelheid was geen probleem, maar als je een maand niets hebt kunnen doen, kost dat conditie. We zijn weer in de fase waarin we in april verkeerden”, zei Clyde Hart, de trainer van Johnson. De atleet zelf verliet het stadion zonder commentaar te geven. Na afloop zei Hart dat hij met Johnson zou overleggen of het zin heeft om de komende twee Europese wedstrijden - Sheffield op zondag en Lausanne op woensdag - te lopen. Vanochtend viel Sheffield af.

Een andere ster stelde ook teleur. De Française Marie José Perec, die evenals Johnson in Atlanta olympisch kampioen werd op de 200 en 400 meter, eindigde op de 200 meter als zevende. Ondanks haar uitleg na afloop dat het pas haar eerste wedstrijd was en dat ze net was hersteld van een blessure, werd Perec uitgefloten door de toeschouwers in het stadion. De Amerikaanse Inger Miller won de 200 meter in een goede tijd van 22,48 seconden.

De snelste man op aarde, Donovan Bailey, maakte zijn startgeld van 60.000 dollar in Parijs wel waar. Hij won de 100 meter, voor de nieuwe Amerikaanse topsprinters Montgomery (tweede) en Green (vierde). De winnende tijd van Bailey, 10,07, viel wat tegen, maar dat kwam door het slechte weer. Het regende voortdurend en bovendien hadden de sprinters wind tegen. De 200 meter werd door Frankie Fredericks gewonnen in 20,38. De Belg Patrick Stevens werd knap tweede in 20,59. Ato Boldon, nog derde op de Olympische Spelen in Atlanta, finishte slechts als zesde.

Marko Koers werd op de 1.500 meter vierde. Met zijn tijd van 3.38,57 minuut eindigde hij een flink stuk achter winnaar Hicham El Guerrouj (3.31,87). De talentvolle Marokkaan hield met speels gemak wereldkampioen Noureddine Morceli achter zich. De Algerijn liep ruim twee seconden langzamer. Koers zal de komende weken afwisselend de 800 en 1.500 meter lopen. Daarna beslist hij op welke afstand hij bij de WK in augustus in Athene uitkomt.

Op de 800 meter in Parijs zag de Deense Keniaan Wilson Kipketer af van een poging om het zestien jaar oude wereldrecord van Sebastian Coe (1.41,73) te verbeteren. Kipketer won wel, in 1.44,03. Bij de vrouwen bleef Stella Jongmans met haar 2.03,44 ver verwijderd van de WK-limiet van 1.59,50. Ze werd zesde. De Russin Afanasjev was de snelste in 2.01,02.