Albright niet op bezoek in Cambodja

ELMENDORF, 26 JUNI. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft uit veiligheidsoverwegingen een tweedaags bezoek aan Cambodja afgezegd. Dat heeft een van haar woordvoerders gisteren bekendgemaakt. “Na enige dagen van overleg met de Cambodjaanse leiders en Amerikaanse veiligheidsexperts denkt ze dat de veiligheidssituatie niet het soort bezoek toelaat dat ze in gedachten had”, aldus de woordvoerder.

In Cambodja neemt de spanning tussen de twee co-premiers, Prins Norodom Ranariddh van de royalistische FUNCINPEC en Hun Sen van de vroegere communistische volkspartij CPP steeds meer toe. Op 17 juni kwam het tot een vuurgevecht tussen lijfwachten van de beide premiers. Daarbij werd een granaat afgevuurd die op het terrein van de Amerikaanse ambassade terecht kwam.

De afzegging van het bezoek van Albright is een grote tegenslag voor het democratiseringsproces in Cambodja, waar volgend jaar verkiezingen gehouden zouden moeten worden. De Amerikaanse minister had beide co-premiers persoonlijk op het hart willen drukken hun conflict niet verder te laten escaleren. Gisteren hebben Europese en Japanse afgezanten dezelfde boodschap overgebracht.

Hun Sen neemt het prins Ranariddh hoogst kwalijk dat hij toenadering gezocht heeft tot aanhangers van de Rode Khmer, die tijdens de periode dat zij Cambodja bestuurde (1975-1979) ten minste twee miljoen mensen heeft vermoord. Vorig jaar gooide prins Ranariddh het op een akkoordje met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Khmer, Ieng Sary. Inmiddels heeft Ieng Sary, die toen hij overliep ongeveer negentig procent van het resterende leger van de Rode Khmer meenam, gratie gekregen en een verbond gesloten met de FUNCINPEC. Prins Ranariddh is overigens wel van mening dat de leider van de Khmer, Pol Pot, berecht zou moeten worden door een internationaal tribunaal. Een hoge militair van het Thaise leger zei vanmorgen dat Pol Pot, die door zijn aanhangers vorige week gevangen genomen zou zijn, nog leeft maar erg ziek is. (Reuter)