Acht jaar voor Balkanmoord

ARNHEM, 26 JUNI. De 31-jarige Joegoslaaf Dejan S. is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens moord op een 26-jarige landgenoot, gepleegd op oud en nieuw 1997 in het Wageningse restaurant De Balkan. Het vonnis is overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

Andere medeplichtigen aan de schietpartij in het restaurant, die aan drie mensen het leven kostte, zijn veroordeeld tot celstraffen, variërend van twaalf maanden tot vijf jaar.

De rechtbank, die tijdens de zitting geen duidelijkheid kreeg over de aanleiding voor de schietpartij, achtte bewezen dat Dejan S. de aanstichter van de schietpartij in koelen bloede heeft doodgeschoten. Deze Mitar was op zeker moment komen opdagen op een besloten nieuwjaarsfeest in Wageningen, waar ongeveer tachtig mensen aanwezig waren. Volgens de officier van justitie betrof het een afrekening tussen twee rivaliserende bendes, die handelen in drugs en wapens.

Korte tijd na middernacht liep Mitar plotseling naar de groep van Dejan en schoot twee van diens vrienden neer. Dejan S. op zijn beurt schoot op Mitar, die zwaar gewond raakte. Toen het slachtoffer op de grond lag, werd hij door andere gasten met een stoel en met flessen geslagen en met een vork gestoken. Op een videoband, die zat in een toevallig meedraaiende videocamera van een aanwezige muziekgroep, is goed te zien dat Dejan S. zijn slachtoffer executeert: van dichtbij schiet hij Mitar twee maal door zijn rug. De man is enige tijd later in het ziekenhuis overleden.

Een tweede hoofdverdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij staat op de videoband met een pistool en wordt verantwoordelijk gehouden voor enkele van de in totaal achttien schoten die in het feestzaaltje zijn afgevuurd. De drie andere betrokkenen kregen lagere straffen opgelegd. De 27-jarige Alexander A. werd veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar. Hij sloeg een stoel kapot op de rug van Mitar, toen die al roerloos op de grond lag. Ook stak hij hem het een vork in het hoofd.

De twee andere Joegoslaven kregen een gevangenisstraf van drie en één jaar.