'VS houden onderzoek tegen'; Nazi's stortten geld op banken Zwitserland

GENÈVE, 25 JUNI. Het Simon Wiesenthal Centrum heeft gisteren in Genève een lijst gepresenteerd met 334 namen van mogelijke nazi's en nazi-collaborateurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bankrekening openden in Zwitserland.

Het Wiesenthal Centrum eist volledige inzage in de geheime rekeningen en beschuldigt Zwitserland, de VS en Groot-Brittannië ervan het onderzoek te blokkeren. “De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben er belang bij dat dit onderzoek nooit wordt uitgevoerd”, aldus Abraham Cooper van het Wiesenthal Centrum. “Verschillende Duitse bankiers konden na de oorlog in functie blijven omdat Londen en Washington hen nodig hadden.” Cooper heeft ook andere regeringen gevraagd een onderzoek te doen naar mogelijk in hun land aanwezige nazi-rekeningen.

Op de lijst komen onder anderen de namen voor van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten, van koningin Wilhelmina's neef Josios Waldeck-Pyrmont en van Ewald Oscar Loser, die namens de nazi's bij Philips was aangesteld.

De lijst werd gepresenteerd op een congres in Genève over de teruggave van door de nazi's geroofde joodse tegoeden. Bij de opening van het congres beschuldigde rabbi Marvin Hier van het Wiesenthal Centrum ook andere landen van collaboratie. Hij zei dat Zweden, Spanje, Portugal, Frankrijk, Argentinië en andere Latijns-Amerikaanse landen rekenschap moesten afleggen voor de rijkdom die ze tijdens de oorlog hadden vergaard.

Hier besteedde in het bijzonder aandacht aan Oostenrijk. “Als de Zwitsers worden gedwongen hun oorlogsverleden te onderzoeken, waarom de Oostenrijkers, die voor Hitler hebben gevochten, dan niet?” aldus Hier. Volgens Hier waren het de Verenigde Staten die Oostenrijk na de oorlog buiten schot hielden, in een poging het land uit de greep van het communisme te houden. De betaling van compensatie aan Oostenrijk voor verliezen als gevolg van de Anschluss, noemde hij “misdadig”. “De wereld heeft er recht op te weten wie in de VS beslisten om degenen die het hakenkruis lieten wapperen te belonen met geld dat is gestolen van de slachtoffers van de Endlösung”, aldus Hier.

Maandag publiceerde het Joodse Wereldcongres in Washington documenten uit Amerikaanse archief waaruit zou blijken dat Zwitserland tijdens de oorlog ook handel dreef met Japan. De Zwitsers zouden materiaal voor de Japanse oorlogsindustrie hebben geleverd en banktransacties voor Japan hebben uitgevoerd. (AP, AFP, Reuter)