Vaste vergoeding moet weg; Concurrentie voor tarieven van hoekman

ROTTERDAM, 25 JUNI. Hoekmansbedrijven op de Amsterdamse effectenbeurs staat concurrentie te wachten van hun collega's van de optiebeurs. Deze zogeheten market makers willen ook hoekmantaken verrichten op de effectenbeurs, maar tegen lagere, vrije tarieven.

Ieder fonds op de effectenbeurs is nu nog gekoppeld aan één hoekmansbedrijf dat tegen vaste vergoedingen handelt tussen aanbieders en kopers. Concurrentie bij deze tarieven voor effectentransacties ontbreekt.

Het plan van de market makers is vastgelegd in een voorstel van grote optiehandelaren als Optiver, IMC, Target Traders en Goed Gedaan. Dit wordt binnenkort ingediend bij Amsterdam Exchanges, de onderneming waaronder de effecten- en optiebeurs vallen.

“Als wij nu hoekman willen worden, moeten we eerst een hoekmansbedrijf kopen, terwijl je veel gemakkelijker market maker kunt worden. Ik zie niet in waarom voor de functie van hoekman zoveel drempels worden opgeworpen”, zegt J. Dobber van Optiver. De optiehandelaren lanceren hun voorstel vlak voor de evaluatie van het handelssysteem van de effectenbeurs. Zij hopen erop dat hun plannen worden meegenomen in de verbetering van het systeem. Als het aan de market makers ligt gaat de verandering in zodra de optiebeurs, die kampt met ruimtegebrek, verhuist van het Rokin naar het Damrak, waar nu de effectenbeurs is gevestigd.

“Banken hebben direct juichend gereageerd”, zegt Dobber. “Uit politieke overweging zullen ze dit nooit publiekelijk toegeven, maar het is wel zo.” Volgens Dobber willen de banken hun goede relatie met de hoekmansbedrijven niet op het spel zetten. De hoekmannen zoeken op de aandelenmarkt voor de bankklanten immers afnemers of aanbieders van effecten die een goede prijs bieden. Desondanks zijn banken gebaat met verlaging van de tarieven voor een dergelijke effectentransactie.

Dobber: “De toegevoegde waarde van een hoekman is zeer beperkt, misschien zelfs nul. Een notering opmaken kan iedereen. Voor een ideale prijsvorming op de aandelenmarkt hebben we hem niet nodig. Hoekmansbedrijven verdienen tientallen miljoen guldens aan werk dat we zelf veel goedkoper kunnen doen.”De hoekmansbedrijven willen vooralsnog niet ingaan op het voorstel van de optiehandelaren. M. Scholten van het beursgenoteerde hoekmansbedrijf AOT vindt dat de discussie moet worden gevoerd tussen de betrokken partijen en niet via de pers.