Unilever stijgt fors op goed gestemde beurs

AMSTERDAM, 25 JUNI.Op een goed gestemd Damrak was het aandeel Unilever vanochtend zeer gewild. De koers steeg 9,60 gulden naar het record van 419,90 na geruchten over een aandelensplitsing en een overname. Ook de AEX-index maakte met ruim tien punten een forse stijging door.

AMSTERDAM Volgens handelaren werd de koersstijging van Unilever opgewekt door geruchten over een splitsing van de aandelen, iets waar Unilever als een van de laatste grote fondsen maar niet aan wil. Ook was er een gerucht dat het Nederlands-Britse concern belangstelling zou hebben voor de Amerikaanse graanproductenfabrikant Kellogs. “Ze moeten wat doen met al dat geld uit de verkoop van de chemiedochters aan ICI”, zegt een handelaar. “Als de positieve beurs dan stijgt, gaat Unilever mee. Vandaag zijn het geruchten over Kellogs, vorige week was het Heinz. Handelaren zoeken zelf een onderneming die bij Unilever past en fluisteren dat dan rond.”

Net als andere beurzen in Europa trok het Damrak zich gisteren juichend op aan het goede herstel op Wall Street. Over een breed front gingen de aandelenkoersen met guldens tegelijk omhoog. De AEX ging meer dan tien punten omhoog naar 871,18.

Nagenoeg alle fondsen gingen vanochtend omhoog op de beurs. Akzo ging 4,40 gulden omhoog naar 261,40 en chemiecollega DSM met 3,50 naar 197 gulden. Heineken steeg vier gulden naar 362,80, Nutricia met drie gulden naar 312 gulden en Philips met 2,80 naar 138,50 gulden. Ook uitzendbedrijf Randstad profiteerde met een winst van zes gulden op 209,50 van de goede handel.

Goudsmit, de afgelopen dagen opgelopen na de overneming van uitzendbureau Unique, werd drie gulden meer waard op 303 gulden. Het noodlijdende Multihouse ging met een dubbeltje winst weer naar het niveau van het op de bedreigde automatiseerder uitgebrachte bod van 70 cent. De Vereniging van Effectenbezitters heeft aandeelhouders opgeroepen niet op het te laag geachte bod in te gaan en te wachten tot een nieuwe koper zich meldt.

De Amerikaanse dollar was vanmorgen op de Europese wisselmarkten wat lager. In Amsterdam noteerde de munteenheid om 12.00 uur een koers van 1,9380 tegen 1,9395 gulden aan het eind van de handel op gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren grotendeels weten te herstellen van de terugval op maandag. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende aandelenfondsen pakte een winst van 153,80 punten op 7758,06. Maandag was de belangrijkste beursmeter gedaald met 192,25 punten. Beleggers stapten gisteren aanvankelijk aarzelend, maar later massaal in de markt. Hierbij speelde onder meer de bekendmaking van het consumentenvertrouwen in juni een rol. De daarvoor gehanteerde index belandde op het hoogste punt in bijna 28 jaar. Overigens plaatsten sommige aandelenhandelaren wel enige kanttekeningen. “Ik denk dat we meer van die scherpe correcties als gisteren zullen krijgen. We zien dat de markt vermoeid raakt,” aldus een van hen. Volgens hem zijn de aandelen de afgelopen twee maanden te duur geworden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een zeer goede dag. De Nikkei-index steeg met 337,34 punten tot 20.67,27. De beleggers sloegen aan het kopen nadat het tankan-rapport van de centrale bank was uitgekomen.