Straatvegers beëindigen prikacties voor betere CAO

UTRECHT, 25 JUNI. Enkele tientallen straatvegers hebben vanmorgen voor het Utrechtse stadhuis gedemonstreerd voor een betere CAO. De chauffeurs van het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVU) zouden vanmiddag eveneens het werk enige uren neerleggen. De acties in Utrecht zijn de afsluiting van een serie prikacties die in het hele land zijn gehouden om druk uit te oefenen op de gemeentelijke overheden.

Half mei liepen de onderhandelingen voor een CAO voor de 175.000 gemeente-ambtenaren vast. De CAO had er al op 1 april moeten zijn. De bonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent. De werkgevers hebben een loonsverhoging van 4,25 procent voor twee jaar geboden en twee keer een eenmalige eindejaarsuitkering van 0,5 procent. Volgens het College voor Arbeidszaken, dat namens de gemeentelijke werkgevers onderhandelt, getuigen de eisen van de bonden van “weinig realiteitszin”.

Kaderleden van de bonden AbvaKabo, CFO, Novon en CMHF komen vanmiddag bijeen om verdergaande acties te bespreken als er op 1 september geen nieuwe CAO is. Volgens AbvaKabo-woordvoerder G. Veth staat het vast dat dan langduriger en hardere acties zullen worden gehouden. Gedurende de zomer worden de acties opgeschort.

Voor P. Remkes, veegpostbeheerder en 27 jaar werkzaam bij de Utrechtse reinigingsdienst, is de eis van de bonden het minimum. “De bond heeft met haar eis al te laag ingestoken, want we krijgen al jaren minder dan de prijscompensatie. Er wordt tegenwoordig steeds meer van ons verwacht. We moeten met het bedrijfsleven mee en flexibel werken, maar dan vind ik dat ze ook de lonen eens een keer moeten aanpassen. Sommige mensen komen met 1.800 gulden netto thuis. Dat is iets meer dan een uitkering en dan moeten ze wel zes dagen per week beschikbaar zijn, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.”

AbvaKabo-woordvoerder G. Veth schat dat het verschil tussen de bonden en de werkgevers bij de laagste loonschalen 15 tot 30 gulden netto per maand bedraagt. Het bod van de werkgevers is net voldoende om de koopkracht te behouden, aldus Veth, “maar wij vinden dat de mensen iets meer moeten krijgen. We zien nu allerlei CAO's passeren en iedereen gaat er iets op vooruit. Dat is dus precies wat wij ook eisen.”