Schultz de beste in knoeipartij met Farina

LONDEN, 25 JUNI. De meeste favorieten hebben de tweede dag van het grandslamtoernooi van Wimbledon tot een goed einde gebracht. De grootste verrassing was de uitschakeling van de als vijfde geplaatste Michael Chang. De kleine Amerikaan verloor in de vijfde set met 8-6 van de Australiër Todd Woodbridge.

De Canadese Brit Greg Rusedski bracht het thuispubliek in extase door Mark Philippoussis (7) naar huis te sturen. Roland Garros-winnaar Gustavo Kuerten (11) bleek op gras minder uit de voeten te kunnen dan op gravel. De Braziliaan verloor van de Amerikaan Justin Gimelstob. Pete Sampras, Jevgeni Kafelnikov en Boris Becker maakten geen fouten.

Bij de vrouwen verdween Kimberly Po uit het toernooi. De Amerikaanse nummer 13 bleek niet opgewassen tegen de Australische Kerry-Anne Guse. Martina Hingis, Arantxa Sanchez-Vicario en Amanda Coetzer verging het beter. De 16-jarige Russin Anna Kournikova debuteerde op centrecourt met een indrukwekkende overwinning op Chanda Rubin: 6-1 en 6-1.

De tweede dag van Wimbledon had met acht Nederlandse deelnemers wel iets weg van een Open Nederlands kampioenschap. Paul Haarhuis, Dennis van Scheppingen, John van Lottum en Brenda Schultz-McCarthy bereikten de tweede ronde. Sjeng Schalken, Hendrik-Jan Davids en Miriam Oremans werden uitgeschakeld. De partij tussen Jan Siemerink en de Italiaan Renzo Furlan werd bij 2-2 in de vijfde set gestaakt wegens invallende duisternis.

Oudgediende Paul Haarhuis koos tegen de Canadese dubbelspecialist Sebastian Lareau de aanval. “Ik heb de mentale knop omgedraaid. De laatste jaren blijf ik op gras niet meer achterin”, zei Haarhuis na zijn overtuigende zege (6-1, 6-2 en 7-6).

Dennis van Scheppingen toonde in de vijfde set veerkracht tegen de ervaren Australiër Richard Fromberg. De 22-jarige debutant boog een 4-2 achterstand om in een 6-4 overwinning. Qualifier Hendrik-Jan Davids speelde een ongelukkige wedstrijd tegen Neville Godwin. De Zuid-Afrikaan benutte de mogelijkheden net een fractie beter en won nipt met 7-5, 7-6 en 6-3. Nog ongelukkiger was Sjeng Schalken. Tegen de Zuid-Afrikaan Marcus Ondruska moest hij in de vierde set met een schouderblessure opgeven.

Miriam Oremans bleek een maatje te klein voor de Amerikaanse Gigi Fernandez, 7-6 en 6-3. Brenda Schultz knoeide in de eerste set tegen Silvia Farina. Omdat de Italiaanse in het vervolg nog erger knoeide kon de als veertiende geplaatste Nederlandse de schade beperkt houden: 4-6, 6-3 en 6-2.