Rondewinst Jonker bezorgt Raboploeg opsteker voor Tour

ROTTERDAM, 25 JUNI. De Raboploeg lijkt klaar van de Ronde van Frankrijk. Patrick Jonker bezorgde de formatie van Theo de Rooy gisteren een enorme opsteker door de Route du Sud op zijn naam te schrijven. De Nederlandse Australiër maakte met de eerste grote rondezege uit zijn carrière de hoge verwachtingen waar.

Jonker reed de afgelopen jaren bij Once als knecht in dienst van Zülle en Jalabert. Dit seizoen kan hij bij de Raboploeg eindelijk voor zijn eigen kansen rijden. “Ik weet dat er veel van mij wordt verwacht. Het is dan ook heel mooi dat ik het in de Route du Sud heb kunnen afmaken. De zege is belangrijk voor de hele ploeg. Tijdens een seizoen krijg je weinig van zulke kansen. Je moet pakken wat je pakken kan”, aldus Jonker.

De geboren Amsterdammer heeft zich dit jaar op een andere manier op het seizoen voorbereid. Met het oog op de Tour de France deed hij veel krachttraining. “Bergop kwam ik net iets te kort. Ik heb van de ploegleiding alle mogelijkheden gehad hier extra aan te werken. In juli moet blijken of het wat heeft opgeleverd. Ik groei in ieder geval naar mijn ideale vorm.”

Gezien het optreden van de rest van zijn ploeggenoten begint Jonker, vorig jaar twaalfde in het eindklassement, met veel vertrouwen aan de Tour. In de Route du Sud eindigde Erik Dekker als zevende in de algemene rangschikking. Ook Michael Boogerd reed sterk. Jonker: “Als ploeg hebben we in deze ronde geen slag gemist. Deze overwinning is een beloning voor ons aanvallende optreden.”

In de laatste rit van Tarascon naar Montauban kwam de voorsprong van Jonker geen moment in gevaar. De Duitser Marcel Wust won de massasprint. Hij bleef de Est Jan Kirsipuu en Jeroen Blijlevens voor. Maarten den Bakker werd zesde in het algemeen klassement op 3.49 minuut.

In de Ronde van Zwitserland eindigde Raborenner Leon van Bon gisteren in de achtste etappe als derde achter de Duitsers Rolf Aldag en Udo Bölts. Aldag bekroonde een solo van bijna dertig kilometer met een zege. Ploeggenoot Bölts eindigde op 57 seconden. Van Bon voerde een groep van negen renners aan, die finishte op een minuut. Klassementleider Agnolutto kwam zestig tellen later over de streep. De Fransman bevond zich in gezelschap van onder meer Danny Nelissen. De Limburger steeg in de algemene rangschikking naar de elfde plaats.

Chris Boardman houdt stand in de Ronde van Catalonië. In de bergetappe van Casa Tarradellas naar Playa de Aro eindigde de klassementsleider als derde achter winnaar Fernando Escartin. De Brit verloor negen seconden op de Fransman.

Bart Voskamp ging redelijk mee in het klimgeweld. Hij werd 22ste op 1.04 van de winnaar en staat nu achtste in het klassement op 2.43.