Optimisme Japanse firma's

TOKIO, 25 JUNI. Het optimisme van het Japanse bedrijfsleven over het economische herstel is de afgelopen drie maanden gegroeid, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Japanse centrale bank.

Het optimisme blijkt sterker bij de industrie dan bij de dienstensector. Juist de industrie profiteert de laatste tijd van een goede yen-koers en ziet de exporten stijgen. Analisten reageerden verrast op het positieve resultaat. De elk kwartaal gepubliceerde tankan van de centrale bank zet bedrijven die in de nabije toekomst een verbetering verwachten af tegen bedrijven die een verslechtering van hun positie verwachten, waarbij de nullijn een evenwicht aangeeft.

In maart van dit jaar kwam de index voor het eerst sinds 1991 - het definitieve einde van de 'zeepbel' - weer boven de nullijn en dit herstel van het vertrouwen in de economie blijkt zich nu voort te zetten. Omdat de verwachting is dat het optimisme zal aanhouden in het lopende kwartaal speculeren analisten over een mogelijke renteverhoging van de centrale bank tegen het einde van dit jaar.