OM gaat in beroep tegen vonnis Evenhuis

GRONINGEN, 25 JUNI. Het openbaar ministerie in Groningen gaat in beroep tegen het vonnis dat de rechter heeft gewezen tegen oud-staatssecretaris A.J. Evenhuis.

De rechtbank sprak Evenhuis vorige week vrij van oplichting van de Groningse Kredietbank, maar veroordeelde hem tot een boete van 7.500 gulden wegens belastingfraude.

In de GKB-zaak heeft justitie eveneens beroep aangetekend tegen de veroordelingen van de andere verdachten, ex-GKB-directeur B. Ketelaar en G.J. Meppelink, de zwager van Evenhuis. Zij werden beide veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor oplichting van de GKB van 6,5 miljoen gulden. Het OM in Groningen vindt de strafmaat te laag.

Volgens justitie heeft dit drietal in “een gezamenlijke opzet van list en bedrog” de Groningse Kredietbank opgelicht. Tegen Evenhuis en Meppelink eiste officier van justitie M. Severein anderhalf gevangenisstraf en tegen Ketelaar tweeënhalf jaar.

De rechter oordeelde echter dat tegen Evenhuis onvoldoende bewijs was, hoewel hij in het vonnis wel liet weten sterke vermoedens van betrokkenheid te hebben. “Bij het gedrag en handelen van de verdachte zijn vraagtekens te plaatsen”, aldus het vonnis over de voormalige VVD-staatssecretaris. De oud-bewindsman Evenhuis werd veroordeeld voor belastingfraude omdat hij in 1991 een ontvangen bedrag van 26.250 Duitse marken niet had opgegeven voor de inkomstenbelasting. Justitie meent dat hij in hetzelfde jaar ook nog een bedrag van 230.000 gulden niet heeft opgegeven, maar hiervan sprak de rechtbank in Groningen hem vrij.