Nike wordt gecorrigeerd door moslims

LOS ANGELES, 25 JUNI. De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike zal meer dan 38.000 paar sportschoenen terughalen met een logo waardoor moslims zich gekwetst voelen. Het logo lijkt op het Arabische woord voor Allah (God). “Het was nooit onze bedoeling iemand te beledigen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Wij hebben onze excuses aangeboden aan de moslim-gemeenschap.” De schoenen komen zonder logo opnieuw op de markt.

Volgens de Council on American Ismalitic Relations (CAIR) maakt Nike als 'schadevergoeding' 50.000 dollar over naar een islamitische basisschool ergens in de Verenigde Staten. In ruil daarvoor zal CAIR moslims in de wereld oproepen Nike niet te boycotten.

Het dispuut tussen Nike en de CAIR begon toen de Amerikaanse fabrikant een logo op de schoenen introduceerde dat een afbeelding van vlammen liet zien. Het is al de tweede keer dat Nike in aanvaring komt met het CAIR. In 1995 moest Nike een billboard verwijderen bij de universiteit van Zuid-Calefornië waarop een basketbalspelr stond afgebeeld met daaronder de tekst: 'Ze noemen hem Allah'. Ook in dat geval verplichtte de Amerikaanse fabrikant zich tot een forse schadevergoeding. (Reuter)