Moskou negeert verzet Doema

MOSKOU, 25 JUNI. De regering van Rusland heeft gisteren de Doema, de Russische Tweede Kamer, duidelijk te verstaan gegeven dat zij doorgaat met haar plannen het begrotingstekort te beperken.

De eerste vice-premier Anatoli Tsjoebais, verantwoordelijk voor het economisch beleid, deed de uitspraken, nadat de Doema opnieuw bezuinigingen van de hand had gewezen. Gisteren strandde een ingreep in de sociale sector die de hervormingsgezinde regering 30 biljoen roebel (10 miljard dollar) had moeten opleveren. Afgaand op de beslissingen van de Doema eerder op de dag stelde de eerste vice-premier dat “de meerderheid van de Doema niet in staat is politieke verantwoordelijkheid te nemen in die mate die vandaag geëist wordt”. De regering zal doorgaan met bezuinigingen, omdat de overheid niet in staat is haar rekeningen te voldoen. De ingrepen zijn vooral nodig, omdat de Russische schatkist veel minder belastinggeld binnenkrijgt dan was voorzien. (Reuter)