Magere opkomst referendumDoor onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM, 25 JUNI. De vraag of de Noord-Zuidlijn, die Amsterdam-Noord via het centrum met Amsterdam-Zuid verbindt, er moet komen werd vanochtend nog maar door weinig kiezers beantwoord. De opkomst bij het referendum was rond het middaguur mager, aldus woordvoerders van enkele stadsdeelraden.

Bewoners uit en in de omgeving van de Ferdinand Bolstraat in De Pijp, waar onder de grond een metrostation komt, bleken wel in groten getale naar de stembus te zijn gekomen. Zij vrezen grote overlast door de aanleg van de lijn.

In een stembureau in Amsterdam-Noord hadden zich na anderhalf uur pas vijftien mensen gemeld. Op een stembureau in Zuid was het eveneens rustig. Datzelfde was het geval in Buitenveldert en in de Plantagebuurt in het centrum van de stad. Met de aanleg van de 9,5 kilometer lange lijn is een bedrag gemoeid van twee miljard gulden, waarvan het rijk het grootste deel voor zijn rekening neemt. Volgens de gemeente is de lijn van vitaal belang voor de Amsterdamse binnenstad. De gemeente hoopt dat de lijn na 2000 wordt doorgetrokken naar Purmerend en via Schiphol naar Hoofddorp.