Libië schendt mensenrechten

ROTTERDAM, 25 JUNI. In Libië worden straffeloos de mensenrechten geschonden en dit wordt gestimuleerd door de Libische leider kolonel Muammar Gaddafi, aldus de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

Gaddafi heeft volgens Amnesty collectieve bestraffing ingevoerd voor stammen en families van 'staatsvijanden' door hun woningen te verwoesten. Gaddafi's vijanden worden jarenlang zonder vorm van proces opgesloten of 'verdwijnen'. “Een ieder die 'nee' heeft gezegd (tegen de autoriteiten) wordt gezien als collaborateur met de vijand” die de staat zonder proces mag doden, aldus Gaddafi. In het rapport beschrijft Amnesty martelmethoden die worden toegepast in de (ondergrondse) gevangenissen, als elektrische schokken, blootstelling aan agressieve honden en misbruik van vrouwelijke gedetineerden. Hoewel Gaddafi aan het eind van de jaren tachtig de doodstraf afschafte, zijn er in Libië de afgelopen jaren steeds meer executies uitgevoerd.