Langere wachttijd voor tbs toegestaan

DEN HAAG, 25 JUNI. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een langere wachttijd voor tot tbs veroordeelde gevangenen die wachten op psychiatrische behandeling.

De termijn is in de nieuwe Beginselenwet tbs vastgesteld op zes maanden, met de mogelijkheid van verdere verlenging met steeds drie maanden. Gevangenen kunnen tegen verlenging in beroep gaan bij de Centrale Raad voor de Strafrechtstoepassing, een onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van Justitie.

De maximum-wachttijd voor pschychiatrische behandeling is nu drie maanden. Op 20 maart kende het gerechtshof in Den Haag twee gevangenen het recht toe op een schadevergoeding van 25.000 gulden, omdat ze al bijna anderhalf jaar wachtten. Hierop ontving het ministerie van Justitie tientallen schadeclaims van tbs-ers in dezelfde situatie. Minister Sorgdrager is tegen het vonnis in beroep gegaan. Vorige maand is Justitie begonnen rechtszaken van tbs'ers die meer dan een half jaar wachten te schikken, door hun een schadevergoeding aan te bieden van duizend gulden per maand. De wachtlijst voor tot tbs veroordeelde gedetineerden telt ongeveer 170 mensen, die gemiddeld 340 dagen wachten op een plaats. Sorgdrager denkt nog ongeveer drie jaar nodig te hebben om de wachtlijst weg te werken. Op 13 juni pleegde een vrouwelijke gevangene zelfmoord nadat een rechtbank haar eis voor versnelde tbs-verpleging had afgewezen.