Klachten art. 140 regulier behandeld

AMSTERDAM, 25 JUNI. Er komt geen aparte klachtenprocedure voor de ruim 300 personen die in de nacht van 15 op 16 juni op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht in de Amsterdamse Spuistraat zijn gearresteerd. Zij kunnen klachten over het optreden van de mobiele eenheid en de politie deponeren bij de klachtencommissie van de gemeente Amsterdam.

Dat zei burgemeester Patijn gistermiddag in antwoord op vragen van raadsleden tijdens de commissievergadering over het verloop van de Eurotop die vorige week plaats had in Amsterdam. Op aandringen van de raadscommissie komt Patijn na de zomer met een uitgebreid rapport over het politie-optreden voor en tijdens de top.

Een aantal zogeheten insprekers uitte luid hoorbare kritiek op het politie-optreden. Vooral de arrestaties op grond van artikel 140 Strafrecht (verdenking lidmaatschap van een criminele organisatie) werden gehekeld. “Ik ben geen crimineel en geen chaoot maar beeldend kunstenaar. Na twee biertjes verliet ik het café van Vrankrijk en werd ik zonder reden gearresteerd”, aldus een inspreker die in de loop van 17 juni weer vrij kwam. Een ander laakte de aanwezigheid van de ME tijdens de demonstratie voor een Ander Europa op zaterdag 14 juni. Volgens hem was tijdens de voorbereidingen van de demonstratie niet met de politie afgesproken dat ME aanwezig zou zijn op het Weteringplanstoen, aan het einde van de Vijzelstraat. Volgens ooggetuigen stonden er aanvankelijk alleen agenten met de platte pet maar toen demonstranten met stenen begonnen te gooien werden zij snel door ME'ers vervangen. Het hoofd operationele zaken van de Amsterdamse politie, J.C. van Riessen zei dat de ME achter de hand werd gehouden om te voorkomen dat demonstranten bij het Weteringplantsoen zouden afbuigen naar de Nederlandsche Bank in plaats van de afgesproken route via het Leidseplein te volgen.

Verschillende raadsfracties toonden zich niet gelukkig met het feit dat de top in het centum van de stad werd gehouden. Over de lokatie, de Nederlandsche Bank, werd vorig jaar zomer overeenstemming bereikt tussen de gemeente en het kabinet. “De hele raad heeft vanaf dat moment geweten dat de top in het centrum plaats zou hebben”, aldus Patijn.