Kamer wil inzet rijksrecherche; Heropening van IRT-onderzoek

HAARLEM, 25 JUNI. De Haarlemse officier van justitie verantwoordelijk voor de criminele inlichtingendienst (CID), P. Snijders, heeft het onderzoek naar de toedracht in de zogeheten IRT-affaire heropend.

Kamerleden van de enquêtecommissie opsporingsmethoden willen dat minister Sorgdrager (Justitie) de rijksrecherche inschakelt bij een onderzoek.

Snijders heeft het IRT-onderzoek weer opgepakt na de arrestatie begin deze maand in België van een 'sapman' die 1.400 kilo cocaïne naar Nederland smokkelde. Gebleken is dat deze sapman, Napoleon de M., zakelijke banden heeft met een aantal hoofdrolspelers uit de IRT-dossiers. Het IRT-politieteam werd eind 1993 ontbonden, omdat de Haarlemse CID'ers Langendoen en Van Vondel op grootschalige wijze drugs importeerden om te infiltreren in misdaadbendes. Snijders heeft over de zaak gesprekken gevoerd met rechter-commissaris M. Minnaert die in Gent het onderzoek leidt.

Ook de leden van de parlementaire enquête opsporingsmethoden, die in 1995 de IRT-affaire onderzochten, zijn geschrokken over nieuwe aanwijzingen dat de in de IRT-periode met criminele infiltranten opgezette drugslijnen mogelijk nog intact zijn. Vos (VVD), Koekkoek (CDA), De Graaf (D66) en Rabbae (GroenLinks) willen dat minister Sorgdrager de rijksrecherche - die vorig jaar een onderzoek naar de Haarlemse CID moest afsluiten zonder duidelijkheid te krijgen over het handelen van de politie - zo snel mogelijk een opdracht geeft voor een vervolgonderzoek.

“We hebben gespit als enquêtecommissie, maar nu blijkt er nog een onderliggende laag te zijn die duidelijk moet worden”, aldus Koekkoek die schriftelijke vragen heeft gesteld. Vos noemt de nieuwe feiten “uiterst intrigerend en de zaak moet zeker door de rijksrecherche verder worden uitgezocht”. Rabbae wil dat Sorgdrager “de Kamer zo snel mogelijk rapporteert”.

Via deze krant werd gisteren bekend dat de nu aangehouden sapman Napoleon deze maand 1.400, gedeeltelijk tussen sinaasappels verpakte, kilo cocaïne naar Nederland zond. Napoleon is vaste sapleverancier van een banketbakker uit Amsterdam en heeft op 1 februari van dit jaar het bedrijf van deze bakker overgenomen. De banketbakker wordt in de IRT-dossiers 'taartman' genoemd en tegen hem hadden Langendoen en Van Vondel sinds 1991 een infiltratie-onderzoek lopen dat nooit aan het OM is gemeld.

De Graaf, voormalige vice-voorzitter van de enquêtecommissie, zegt dat “de nieuwe feiten plausibel maken dat taartman als een grote zwarte spin in het web Langendoen en Van Vondel heeft aangestuurd. Dat is wat mij betreft aanleiding voor een opsporingsonderzoek, dat niet noodzakelijkerwijs door de rijksrecherche hoeft te gebeuren”. Van Traa (PvdA) wil dat “deze nieuwe elementen worden meegenomen in de evaluatie van ons enquêterapport later dit jaar”. Kamerleden en officier van justitie Snijders willen onder meer duidelijkheid over de vraag of de nu aangehouden verdachten opheldering kunnen verschaffen over oorsprong van de vele miljoenen guldens die Langendoen en Van Vondel investeerden in de infrastructuur voor drugsimporten.