Cricketer Zuiderent maakt indruk tegen Engelsen met 99 overs

ROTTERDAM, 25 JUNI. De Nederlandse cricketploeg is gisteren uitgeschakeld in de eerste ronde van het Engelse bekertoernooi om de Nat West-trofee. Thuisclub Worcestershire won met een verschil van 111 runs. Dat was geen verrassing. Wel was het opvallend dat de jeudige Bas Zuiderent tegen de sterke bowlers tot een score van 99 wist te komen. Aanvoerder Tim de Leede noemde de prestatie van de 20-jarige speler van het Rotterdamse VOC “absolute klasse”.

Zelf was Zuiderent teleurgesteld dat hij de magische grens van honderd runs net niet had gehaald. Op jacht naar de laatste run nam hij te veel risico en ging dom run out. “Mijn instinct zei: gaan. Natuurlijk heb ik er spijt van. Ik zou ook nooit meer op zo'n bal lopen. Maar ik wilde die honderd zo graag halen. Ik zakte dan ook compleet in elkaar toen het niet was gelukt”, aldus Zuiderent. Als beloning voor zijn dappere spel werd hij na afloop door de Engelsen als speler van de wedstrijd gekozen. Dat leverde hem 275 pond en een herinneringsschild op.

Ondanks de hoge score van Zuiderent verloor Oranje met ruim verschil van het sterke Worcestershire. De in 1885 opgerichte thuisclub kwam aan bat in zestig overs op een totaal van 336 voor 6. De Australiër Tom Moody, de aanvoerder van Worcestershire, was de grootste plaag voor de Nederlandse bowlers. Hij maakte als openingsbatsman liefst 108 runs. Zuiderent deed daarna nauwelijks voor hem onder, maar de andere batsmensen wisten geen hoge scores bijeen te slaan. Alleen Van Noortwijk (25), een clubgenoot van Zuiderent, en Zulfiqar (21) reikten boven de twintig. In de 55ste over zat de hele Nederlandse ploeg aan de kant met een verdienstelijk totaal van 225.

Volgens aanvoerder De Leede miste Nederland gisteren nog één goede bowler. “Dan hadden we ze misschien vijftig runs lager gehouden. En wij hadden dan zelf meer in de buurt van de 300 moeten uitkomen. Maar omdat je toch voor de winst speelt, hebben we aan bat veel risico genomen”, aldus De Leede. Bij Oranje ontbraken de routiniers Cantrell en Edwards wegens werkzaamheden.

Het was de derde keer dat Nederland aan het Engelse bekertoernooi meedeed. De beste countyploegen blijken nog veel te sterk voor Oranje. “We hebben meer van dit soort wedstrijden nodig om aan het niveau te wennen”, constateerde De Leede. “Daarom hoop ik dat we in de toekomst regelmatig vriendschappelijk tegen Engelse ploegen kunnen spelen. Ik merk nu al dat wij minder opkijken tegen de grote namen bij de tegenstander.”

Volgend jaar kan Nederland voor het eerst een thuiswedstrijd loten in deze bekercompetitie. De Engelsen keurden onlangs het veld met graswicket in Amstelveen goed.