Borst: twee nieuwe hartcentra in 2000

DEN HAAG, 25 JUNI. Nederland krijgt er in 2000 twee hartcentra bij: in Enschede en in Den Haag. Daardoor komt het totaal op 17. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft dit vanmorgen besloten. Bovendien kan er binnenkort ook in Alkmaar worden gedotterd: dat gebeurt dan met steun van de drie hartcentra in Amsterdam.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Borst dat de nieuwe centra, waar open-hartoperaties en dotterbehandelingen worden gedaan, nodig zijn door de groeiende behoefte aan deze ingrepen. Zij verhoogt daarvoor ook de capaciteit van de bestaande centra: zo krijgen de hartcentra in de algemene ziekenhuizen toestemming om jaarlijk maximaal 1.600 open-hartoperaties te doen en 1.600 patiënten te dotteren. Voor de hartcentra in de academische ziekenhuizen geldt als norm duizend ingrepen door hartchirurgen en door cardiologen. Dit kleinere aantal is nodig om het evenwicht tussen deze disciplines en de andere medische specialismen te handhaven.

Volgens Borst is er rond 2005 jaarlijks vraag naar zo'n 21.000 open-hartoperaties en 19.000 dotterbehandelingen. Wanneer de capaciteit in de bestaande centra volledig wordt benut kunnen 17.600 open-hartoperaties en een even groot aantal dotterbehandelingen worden uitgevoerd. Vorig jaar werden er bijna 15.000 open-hartoperaties en 14.000 dotterbehandelingen verricht.

Borst zal op korte termijn de vergunning afgeven voor de twee nieuwe centra in het Medisch Centrum Twente in Enschede en in het Haagse ziekenhuis Leyenburg, zo schrijft ze de Tweede Kamer. Daarna duurt het nog zo'n twee jaar voordat er de eerste ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Nog eens twee jaar later moet de volledige capaciteit worden benut.

De minister sluit niet uit dat er op de langere termijn nog een derde centrum bij komt: dat zou dan in Leeuwarden moeten worden gevestigd. Het Medisch Centrum Leeuwarden mag er van haar bij de voorziene nieuwbouw al rekening mee houden. De Tweede Kamer sprak zich vorig maand al uit voor een hartcentrum in Enschede. Over de vraag waar het tweede zou moeten komen waren de meningen verdeeld. Borst heeft nu gekozen voor Den Haag.