Bonn: project Eurofighter moet doorgaan

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het miljardenproject voor het Europese gevechtsvliegtuig Eurofighter moet doorgaan. Dit heeft de Duitse minister van Financiën, Theo Waigel, gisteren tegenover het blad Financial Times verklaard.

De bewindsman noemde het project “absoluut noodzakelijk” voor de Duitse defensieplannen. Waigel deed zijn uitlatingen na een ontmoeting met topman Manfred Bischoff van Daimler Benz Aerospace (Dasa), die had gedreigd de investeringen in het project te stoppen, indien er niet snel een besluit van Bonn zou komen.

Bij het Eurofighter-project zijn naast Duitsland ook Italië, Engeland en Spanje betrokken. De laatste drie landen wachten nog steeds op het groene licht van Bonn. Met het project zijn in totaal 75.000 banen gemoeid. De Duitse minister van Defensie, Volker Rühe, had eerder gezegd dat het project afhangt van een akkoord met Waigel over de defensiebegroting. Rühe verzet zich tegen door Financiën gewenste bezuinigingen.

Duitsland zou 180 Eurofighter-toestellen bestellen. In het budget voor 1998 is naar schatting 850 miljoen mark voor het project nodig. Dasa heeft aangeboden met de financiering te helpen door de vervroegde terugbetaling van een miljard mark aan ontwikkelingsgelden voor Airbus-toestellen. Waigel en Rühe overleggen morgen met elkaar over het defensiebudget. Een besluit wordt echter niet voor 11 juli verwacht, wanneer het kabinet vergadert.

Minister Waigel staat juist dit jaar voor de opdracht het begrotingstekort te verminderen om aan het Maastricht-criterium voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) te kunnen voldoen. Het Eurofighter-project is voor Waigel om politieke redenen belangrijk, omdat er in de deelstaat Beieren van zijn CSU veel banen mee zijn gemoeid.