Aquarel van Van Gogh geveild voor 29,5 miljoen

LONDEN, 25 JUNI. Een aquarel van Vincent van Gogh, Oogsttijd in de Provence, is gisteren op een veiling in Londen verkocht voor 29,5 miljoen gulden. Dat is volgens het veilinghuis een record voor een waterverfschilderij.

Oogsttijd in de Provence, dat de schilder in juni 1888 maakte naar de landschappen bij Arles in Zuid-Frankrijk, is de belangrijkste aquarel die nog in particulier bezit was. Van Gogh maakte van hetzelfde landschap ook een olieverfschilderij, dat in bezit is van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dit schilderij beschouwde de schilder als zijn beste werk uit de Arles-periode.

De aquarel van 48 bij 60 centimeter was sinds 1924 in handen van de Britse verzamelaar Kessler. De veiling van het werk bij Sotheby's in Londen duurde nog geen twee minuten. Het kunstwerk, dat sinds 1948 niet meer in het openbaar is tentoongesteld, werd telefonisch aangekocht door een anonieme bieder.

Het duurste doek ooit geveild is nog steeds Le Portrait du Dr. Gachet van Van Gogh, dat in 1990 158 miljoen gulden opbracht. De Irissen van Van Gogh ging ooit voor 100 miljoen gulden van de hand en de Zonnebloem voor 77 miljoen gulden. (AP)