'Verdwenen' Hals op de veiling

ROTTERDAM, 24 JUNI. Bij het veilinghuis Sotheby's in Londen is voor de veiling oude meesters op 3 juli een Frans Hals ingebracht die 180 jaar lang zoek is geweest. Het schilderij, van de evangelist Johannes, verkeert volgens Sotheby's in goede staat en is geschat op ten minste een miljoen gulden.

Het schilderij maakte deel uit van een reeks van vier evangelisten die in 1773 werd gekocht door de Russische keizerin Catharina de Grote. De reeks afbeeldingen van Johannes, Lucas, Mattheüs en Marcus verbleven tot 1812 in de Hermitage in Sint-Petersburg. Toen besloot Catherina's opvolger tsaar Alexander I dat er dertig werken moesten worden uitgezocht om kerken in de Krim te sieren. Daaronder waren de vier apostelen van Frans Hals. Na hun verhuizing verloren overheid en kunstwereld het zicht op de werken. In 1955 dook Marcus in Italië op bij een veiling. Hij was ernstig overgeschilderd en toegeschreven aan een Italiaanse schilder. Pas bij een schoonmaakbeurt in 1970 bleek de ware identiteit. Twee jaar later bleken Lucas en Mattheüs in de opslagruimte van het museum van Odessa te staan. Het doek van Johannes stelt de apostel voor als jonge man met zijn attributen: het evangelie en de adelaar.