TURKSE MONTESSORI BROODJES

De toon van kookboeken voor kinderen is nogal eens opgefokt jolig en ook de gerechten die er in staan worden zo leukig gemaakt. Een komkommer moet als boot vermomd op tafel verschijnen en van een spiegelei, knakworst en tomaat moet zo nodig een lachend gezicht worden gemaakt.

Maar er zijn uitzonderingen. De kinderen van de Montessorischool in

Landsmeer stelden, ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de school, een kookboek met hun lievelingsgerechten samen. De kinderen van de onderbouw tussen de 4 en 6 jaar, verzorgden de illustraties. De kinderen van de bovenbouw deden hun uiterste best om de recepten zo goed

en zo duidelijk mogelijk op de schoolcomputer te typen. Kennelijk waren ze goed geïnstrueerd, want de teksten zijn zo professioneel-gedecideerd: Doe dit, was dat, meng zo, hak zo, ...graaf een gat..., prak...laat je vader of moeder de tafel dekken...

Uit 'Mmm...lekker' kunnen kinderen heel goed én lekker koken. De ingrediëntenlijsten zijn niet zo lang, de instructies zijn professioneel en duidelijk, de recepten niet zo moeilijk en origineel. Behalve Hollands eten staan er in dit kookboek onder andere ook Turkse, Italiaanse, Griekse, Surinaamse, Japanse en Deense gerechten. Soms hebben de recepten de naam van de maker of de inspirator: TomTom Gino is

een Surinaamse erwtensoep van Gino Gebhard, de mislukte champignonssoep is afkomstig van opa Dick, Kasper Dekker zorgde voor Kasperasagna met champignons en Sterre van der Zee leverde een recept voor Spaghetti à la Sterre del Mare.

Dit kookboek, waarvan de oplage beperkt is, kan worden besteld door 20 gulden (dat is inclusief portokosten) over te maken op rekeningnummer 135088 t.n.v. Montessori-onderwijs Landsmeer in Landsmeer. Er is van de tekeningen een mapje met zeven gekleurde eet-ansichtkaarten gemaakt. Prijs vijf gulden. Kookboek en kaarten samen kosten fl. 22,50.

Uit het 'Mmm(ontessori)...lekker!-kookboek' het recept van Cengiz Can voor Turkse broodjes. Dit zijn de aanwijzingen van Cengiz:

De broodmix volgens de aanwijzingen op het pak tot een stevig deeg kneden. Zet het deeg afgedekt met folie een half uur opzij. Voor de vulling de ui, 200 gram witte Turkse kaas en peterselie fijnsnijden. Samen met de geraspte kaas en de sambal goed door elkaar roeren. Doe wat

bloem op een schoon aanrecht. Maak het deeg zo groot en plat mogelijk, totdat je een hele grote platte pannekoek hebt. Doe de vulling er op, smeer het uit en rol het deeg op tot een grote worst. Snijd plakjes af en leg die met de snijkant op een bakplaat, die bedekt is met bakpapier.

Druk ze plat en bestrijk ze met geklopt ei. Zet de oven op 240 graden. Als de oven warm is, zet je de plaat met het deeg in de oven. Na 20 minuten zijn ze klaar.

Ingrediënten:

1 pak Koopmans broodmix, wit

3 dl lauw water

25 g boter

1 ui

1 ei

200 g witte Turkse kaas

peterselie

50 g geraspte kaas

1 eetl. sambal

    • Anne Scheepmaker