Timman heeft succes met zijn paardenpaar

ROTTERDAM, 24 JUNI. Jan Timman heeft na drie ronden de leiding genomen in de strijd om het Nederlandse schaakkampioenschap. De titelverdediger won gisteren in de Rotterdamse Kuip met de zwarte stukken van Erik van den Doel. Zijn naaste concurrenten lieten een half punt liggen. Timman wordt gevolgd door vier spelers die een half punt achterstand hebben. Het NK duurt tot volgende week woensdag.

De derde speeldag in het Maasgebouw van het Feyenoord-stadion werd niet gekenmerkt door sprankelend schaakspel. Genna Sosonko en Jeroen Piket begonnen hun onderlinge partij enthousiast, maar na zeventien zetten besloten ze te remiseren. Sosonko had de betere stelling, hij deed tot verrassing van de toeschouwers een remiseaanbod. Piket was verstandig genoeg niet te weigeren op het voorstel.

John van der Wiel kwam tegen hekkensluiter Karel van der Weide niet verder dan remise. De Amsterdamse debutant had zich goed voorbereid. Via een ongebruikelijke zetvolgorde kwamen de spelers terecht in een bekende variant van de Siciliaanse 'Draak'. Van der Wiel bleek minder goed op de hoogte en had al snel een uur achterstand op de klok. Bovendien wist hij geen voordeel te bereiken met wit. Na 23 zetten werd tot remise besloten.

Aan het eind van de speeldag waren alle ogen gericht op de partij tussen Van den Doel en Timman. De 18-jarige Van den Doel hoopte in de partij, een Spaanse ruilvariant, met zijn loperpaar goede kansen op voordeel te krijgen. Maar Timman toonde aan dat zijn paardenpaar veel sterker was. De Amsterdamse grootmeester maakte goed gebruik van zijn voordeel met de zwarte stukken.

De verliezer was na afloop vol lof over zijn tegenstander, die goed in vorm lijkt en een reële kans maakt zijn titel te prolongeren. “Jan heeft gewoon meer ervaring en beoordeelt de stelling veel beter dan ik”, zei Van den Doel.

Predrag Nikolic mocht blij zijn met remise tegen Paul van der Sterren. De Amstelveense grootmeester, tweevoudig Nederlands kampioen, kwam met duidelijk voordeel uit een Slavische opening maar hij maakte bij de 14de zet een fout. Van der Sterren moest berusten in remise. (ANP)