Quarantaine fokdieren O-Europa

DEN HAAG, 24 JUNI. Fokdieren die vanuit Oost-Europa worden geïmporteerd moeten eerst één tot twee weken in quarantaine worden gehouden. Hiermee wil minister Van Aartsen (Landbouw)

voorkomen dat besmettelijke dierziekten zoals mond- en klauwzeer en varkenspest via veetransporten ons land binnenkomen. Vee uit Oost-Europa

dat in Nederland wordt geslacht moet eerst worden onderzocht en apart gehouden worden totdat de uitslagen bekend zijn.

Minister Van Aartsen neemt de verscherpte maatregelen nadat eerder bij zes veetransporten die vanuit Hongarije, Tsjechië en Polen ons land zijn binnengekomen sporen waren aangetroffen van entstoffen tegen mond- en klauwzeer. Deze zeer besmettelijke ziekte komt sinds 1984 al niet meer voor in Nederland. In Oost-Europa zou het virus echter nog steeds rondwaren. Als de ziekte de Nederlandse veestapel zou besmetten is de verwachting dat de schade nog vele male groter is dan bij de huidige varkenspest.