'Problemen met 'Securitel' dit jaar opgelost'

DEN HAAG, 24 JUNI. Het kabinet heeft het organisatiebureau Berenschot gevraagd een systeem te bedenken voor de aanmelding van technische voorschriften in Brussel. Minister Wijers (Economische Zaken)

verwacht de problemen die zijn ontstaan doordat voorschriften in het verleden niet zijn aangemeld, voor het eind van het jaar kunnen worden opgelost.

Dit schrijven Wijers en minister Sorgdrager (Justitie) in een gisteren verzonden brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had het kabinet eerder deze maand tijdens het debat over het Securitel-arrest gevraagd uiterlijk 23 juni aan te geven hoe zijn de ontstane problemen wil oplossen. In het Securitel-arrest bepaalde het Europese Hof van Justitie

dat technische voorschriften die in strijd met een richtlijn van 1983 niet in Brussel zijn aangemeld, niet-toepasbaar zijn.

De Kamer vroeg tijdens het debat op 11 juni ook om een 'notificatiebureau' of een andere centrale instelling die de aanmelding van voorschriften aan Brussel zou kunnen coördineren. Berenschot heeft nu de opdracht gekregen zich over de structuur van zo'n coördinatiepunt te buigen. Het organisatiebureau moet voor 11 juli verslag uitbrengen, zodat Wijers het nog voor de zomervakantie kan voorleggen aan het kabinet. Het kabinet gaat ervan uit dat alle 368 regels die blijken niet te zijn aangemeld, uiterlijk 1 januari volgend jaar van kracht zullen zijn. Wijers erkent dat zijn planning 'zeer scherp' is en vraagt de Kamer om medewerking bij een snelle behandeling van regels die opnieuw moeten worden vastgesteld. Hij zegt tevens toe binnekort met de Europese Commissie te gaan praten over verduidelijking van de richtlijn die de aanmelding verplicht stelt.