Oppositiecoalitie in Servië valt uiteen

BELGRADO, 24 JUNI. De Servische oppositiecoalitie Zajedno (Samen) is uiteengevallen.

De leiders van twee van de drie partijen waaruit Zajedno bestond, Zoran Djindjic van de Democratische Partij en Vesna Pešic van de Burgeralliantie, kwamen gisteren in Belgrado bijeen zonder de leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, Vuk Draškovic. Pešic zei dat deze “om persoonlijke en politieke redenen” had geweigerd aan het overleg deel te nemen. “Draškovic boycot de coalitie en we zullen hem niet meer uitnodigen”, aldus Pešic.

Daarmee komt een eind aan een samenwerking van de drie belangrijkste Servische oppositiepartijen die ruim een jaar heeft geduurd en die van november vorig jaar tot februari van dit jaar voor het eerst in tien jaar succes boekte in de strijd tegen het bewind van president Miloševic van Servië. In die maanden slaagde Zajedno erin met dagelijkse massademonstraties, vooral in Belgrado, Miloševic er uiteindelijk toe te brengen de vervalste uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van november vorig jaar terug te draaien.

Na die zege begon Zajedno te desintegreren, vooral door de persoonlijke rivaliteit tussen Djindjic en Draškovic. De laatste

was in de maanden van de massaprotesten overschaduwd door Djindjic en kon dat moeilijk verbergen. Achter de schermen brak een ware oorlog tussen beiden uit en kwam het steeds vaker tot openlijke

verwijten. Zo protesteerde Djindjic toen Draškovic zich namens Zajedno tot kandidaat bij de komende Servische presidentsverkiezingen opwierp en riep Draškovic Djindjic op als burgemeester van Belgrado af te treden. (AP)