OESO ziet vraag naar staal toenemen

PARIJS, 24 JUNI. De vraag naar staal in de rijke industrielanden zal zich dit jaar maar aarzelend herstellen van de daling van vorig jaar. In 1997 neemt de vraag met slechts 1,8 procent toe, na een achteruitgang van 3,4 procent in 1996. Daarmee blijft de vraag in 1997 achter bij het niveau van 1995.

Dat heeft de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag bekendgemaakt, na de bijeenkomst van de Staal Commissie van de OESO, waarin de lidstaten dit keer specifiek aandacht besteedden aan de ontwikkeling in Rusland en Oekraïne. Deze landen zijn geen lid van de OESO, maar zijn als waarnemer tot de Staal Commissie toegelaten.

Een fors deel van de groei in de staalvraag nemen de Verenigde Staten voor hun rekening. Daar draait de economie op volle toeren. Vooral de bouw van kantoren en de productie van auto's vergen veel staal. Het gebruik ervan in de VS lag in het eerste kwartaal dit jaar 9,3 procent boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar.

Door de flinke bedrijvigheid in de VS is de import hard toegenomen. In de eerste drie maanden voerden de Amerikanen 43 procent meer in dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De invoer uit Rusland schoot met 600 procent omhoog en maakte 12 procent van de staalimport van de VS uit.

De gestage opleving van de economie in de EU zorgde in het eerste kwartaal voor een groei van de ruwstaalproductie met 4 procent. In de loop van dit jaar zal dit aantrekken tot 6,5 procent. (AFP, ANP)