Noord-Zuidlijn (2)

In de slotalinea van zijn tirade tegen de Noord-Zuidlijn stelt Max van Rooy dat we moeten kiezen tussen 'beeld of haast'. Daarmee doelt hij

blijkbaar op het verschil tussen reizen per bus of tram waarbij je zo fijn kunt genieten van het uitzicht en het reizen per metro waar je niets ziet, maar wel sneller op de plaats van bestemming komt.

Nou, mijn keuze is in dit geval gemakkelijk gemaakt. Natuurlijk kies ik dan voor het sneller bereiken van mijn doel. En voor een dienstregeling waar ik van op aan kan. Alsof dag in, dag uit 'genieten' van hetzelfde uitzicht nog opweegt tegen een tijdwinst van minimaal tien

minuten per rit. Dat is wel mooi twintig minuten per dag, daarvoor lever

ik graag mijn 'mooie uitzicht' in. Dat het voor toeristen een ander verhaal is begrijp ik, maar voor hen is toch juist de circle-tram gekomen. Geef mij maar snelheid zonder uitzicht, dat heb ik liever dan een langzame tram met uitzicht.

    • R. van Dijk