'Manager vervangt pionier'; Topman Yazdi van verzwakt Triple P weg

ROTTERDAM, 24 JUNI. Bestuursvoorzitter F. Khaleghi Yazdi van het kwakkelende automatiseringsbedrijf Triple P treedt met ingang van 1 september af. Dit is gisteren bekendgemaakt op de aandeelhoudersvergadering van Triple P.

“Deze beslissing stond al lang te weken”, zei Khaleghi Yazdi vanmorgen in een toelichting op zijn vertrek. “Mijn sterkte ligt niet in de operationele sfeer. Op een bepaald moment moet de pionier ruimte maken voor een sterke manager.”

Khaleghi Yazdi, die meer dan veertig procent van de aandelen Triple P bezit, zegt als adviseur bij de onderneming betrokken te zullen blijven. Hij wordt opgevolgd door medebestuurder J.W. Baud. “Met hem hebben we een zeer sterke manager binnengehaald”, aldus Khaleghi Yazdi.

Door de oplopende verliezen was het eigen vermogen van Triple P eind maart van dit jaar gedaald tot minus 1,3 miljoen gulden. Triple P is op zoek naar nieuwe financiers die het eigen vermogen van de onderneming kunnen versterken, maar heeft die nog niet gevonden. Khaleghi Yazdi voorzag medio mei binnen enkele maanden overeenstemming te bereiken met institutionele beleggers over een versterking van het eigen vermogen, de buffer tegen toekomstige verliezen met vijf tot tien miljoen. Khaleghi Yazdi wil de herfinanciering nog voor zijn vertrek afronden. “Het ziet er naar uit dat dat op korte termijn zal lukken”, zei hij vanmorgen.

Triple P sloot het afgelopen jaar af met een verlies van 2,5 miljoen gulden. In de eerste drie maanden van dit jaar realiseerde het bedrijf een verlies van 4,9 miljoen (2,7 miljoen gulden positief). De omzet van Triple P daalde in het jongste kwartaal tot 78,5 miljoen gulden in vergelijking met 91,5 miljoen een jaar eerder. Triple P staat sinds eind 1995 genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq voor tien dollar.

Gisteravond is het aandeel in Amerika gesloten op een koers van anderhalve dollar.

Volgens Khaleghi Yazdi ligt de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij Triple P op koers. Eerder sprak hij in een toelichting op de kwartaalcijfers de verwachting uit dat zijn bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar uit de verliezen zal zijn.

“Daaraan houden we vast”, aldus Khaleghi Yazdi vanmorgen. Volgens de bestuursvoorzitter is de aandeelhoudersvergadering gisteren rustig verlopen. “Natuurlijk zijn we allemaal zeer teleurgesteld”, zegt hij. “We hadden andere doelstellingen. De reorganisaties verlopen nu echter volgens planing.”

Khalegi Yazdi zegt nog niet te weten wat hij in de toekomst wil gaan doen. “Een nieuwe onderneming oprichten? Dat zien we wel. Voorlopig heb ik andere dingen aan mijn hoofd.”